Kinas försvarsbudget har fördubblats på tio år

Kinesiska myndigheter har meddelat det landets 2021-försvarsbudget skulle uppgå till 1.350 miljarder yuan175 miljarder euro, vilket registrerar en ökning med 6,8% sedan 2020, eller 82 miljarder yuan, eller 10,5 miljarder euro på ett år. Denna ökning är relativt stabil jämfört med 6,6% år 2020, men ligger under genomsnittet av ökningarna under de senaste tio åren, i storleksordningen 10%. Men om tillväxten av budgeten minskar i relativt värde förblir den relativt stabil i absolut värde under de senaste tio åren och utvecklas mellan 8 och 10 miljarder yuan, med ett genomsnitt på 72 miljarder eller 90 miljarder euro, motsvarande försvaret från länder som Nederländerna, Polen eller Taiwan.

Denna perfekt kontrollerade tillväxt gjorde det möjligt för Peking att mer än fördubbla sin försvarsbudget mellan 2011 och 2021, från 620 miljarder yuan till 1350, med en stabil utveckling som gör att arméerna men också den nationella försvarsindustrin kan få fart i regionen. Arbetskraftsplan, kompetens och tekniska och industriella verktyg, i en linjär utveckling på lång sikt. Så under de senaste tio åren, de kinesiska arméerna kunde nästan slutföra sin mutation mot en till stor del professionaliserad armé utrustad med modern utrustning och ägna en betydande del av sina resurser till utbildning och ökad kompetens hos arbetskraften. Tiden med att den stora populära armén anpassade tiotals miljoner dåligt utbildade och dåligt utrustade män är definitivt inte längre relevant.

Tillväxten av den kinesiska försvarsbudgeten under de senaste tio åren har följt en nästan linjär utveckling och ökat mellan 10 och 70 miljarder yuan per år (källor: Global Times).

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT