Frankrike i fällan för europeiskt försvarssamarbete

Är Future Air Combat System, eller SCAF, programmet dömt att misslyckas? För några månader sedan skulle en sådan idé ha frigjort raseriet hos många tjänstemän vid Försvarsmakten, vid DGA och till och med vid Elysée. Men idag är det rimligt att undra hur programmet inte kunde misslyckas, med tanke på de många kritiska frågor som har uppstått de senaste veckorna. Efter det tyska kravet på att få delad förvaltning mellan Safran och MTU beträffande framdrivningspelaren i programmet, och detta trots den mer än begränsade erfarenheten från den tyska motortillverkaren inom denna typ av drivmedel, då gäller det överföringen av immateriell egendom avseende alla teknikerna inbäddade i programmet, även de från tidigare program, Berlins meddelande om utvecklingen en andra demonstrant av nästa generations stridsstolpe, eller NGF, den nya generationens stridsflygplan i SCAF-programmet, skapade en tydlig reträttrörelse från franska tillverkares sida, och i synnerhet Dassault Aviation, som tyckte att tyska krav var "orimliga".

För några dagar sedan var det Madrids tur att undergräva programmets framsteg och meddelade att den spanska regeringen förväntade sig få 30% av den totala industriella aktiviteten för programmet för sina industrier. Uppenbarligen förutsågs inte ett sådant krav av industrimännen eller av de som ansvarar för programmet, eftersom reaktionerna här varierade från förvåning till djup tystnad. Det är sant att hon frågar efter kvaliteten på de preliminära förhandlingarna beträffande den industriella och teknologiska delningen mellan de tre länderna, eftersom det verkar som att den har variabel geometri och att det ger intryck av att punkter som ändå är väsentliga och prioriterade när det gäller ett samarbetsprogram som omfattar tiotals miljarder euro, var inte i sten för att stänga dörren för någon önskan om dynamisk omförhandling.

Madrid föredrog att elektronikingenjören Indra framför Airbus DS skulle vara det spanska referensföretaget i SCAF-programmet - Det kommer att leda programmets pelare "Sensors"

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT