T14 Armata levereras ett år för sent ... Igen!

Presenterades 2015 under paraden för att fira segern i det stora patriotiska kriget, den nya generationens tunga tank T14 Armata bedövade många observatörer. Det är sant att ingen ny modern stridsvagn hade sett dagens ljus i Ryssland som i väst sedan slutet av det kalla kriget, och att många strateger då ansåg att huvudstridsvagnen hade blivit ett föråldrat verktyg inför noggrannhet och räckvidd för moderna antitankmissiler. Krigen i Donbass, Syrien och Nagorno-Karabakh visade att detta inte var fallet, och att även om tanken verkligen var sårbar för nya vapen som långväga missiler eller herrelösa ammunition, förblev det ett oumbärligt verktyg på slagfältet. Och det tekniska språnget som representerades av T14 visade att Ryssland fortfarande betraktade huvudstridsvagnen som centrum för sin militära handling.

Inledningsvis togs T14 Armata ut på grund av att de skulle komma i tjänst snabbt, och siffran om 2000 T14s i tjänst år 2020 lades ofta fram. Det var faktiskt en dålig översättning av ett uttalande av Sergei Shoygu, den oåterkalleliga ryska försvarsministern sedan Vladimir Putins återkomst till makten 2012, som meddelade att 2000 moderna stridsvagnar skulle vara i tjänst. 2000 inkluderade detta de moderniserade versionerna av T72, T90 och T90. Ändå har idrifttagningen av T-14 meddelats regelbundet för nästa år, och detta hala sedan 2018. 2020 var inget undantag från regeln. Och nu 2021 också.

Ryska styrkor har, som förväntat, ett parti T90M i slutet av 2020, men inget parti T-14 och T-15 Armata som meddelades i februari 2020.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT