Spänningarna med USA är fortfarande höga när Ankara förhandlar om förvärv av nya S400

Efter valet av Joe Biden till Vita huset tycktes de turkiska myndigheterna, som sedan var föremål för amerikanska och europeiska sanktioner, förändra sin utrikespolitik, med det uppenbara målet att återvända till sin främsta allierades goda nåd under 70-talet. USA och dess viktigaste handelspartner, Europeiska unionen. Ankara erbjöd Washington "alternativa" tillvägagångssätt till implementering av S-400-system förvärvades från Moskva och den främsta orsaken till spänningen mellan USA och Turkiet, som ursprungligen avskaffades från F35-programmet och som är föremål för militära sanktioner i enlighet med CAATSA-lagstiftningen sedan slutet av förra året.

Samtidigt godkände president Erdogan inledande av förhandlingar med Grekland och Cypern i syfte att hitta en förhandlad lösning omAnkaras påståenden om marina områden som är rika på gasfält och strategiskt och tillhör Aten och Nicosia enligt havskonventionen, som Turkiet inte har undertecknat. Dessutom markerade stödet för styrkorna för regeringen för nationell enhet baserad i Tripoli i samband med den libyska konflikten en kraftig avmattning i början av året. Det tog inte mycket mer för Berlin att motsätta sig tillämpningen av sanktionerna, hur symboliska de än var, som Europeiska unionen beslutade om några veckor innan, för att inte stoppa den positiva dynamiken, enligt de tyska myndigheterna.

Utplaceringen av turkiska styrkor i Libyen har fördömts av många västerländska kanslerier, och i synnerhet av ett stort antal Natoländer och därmed allierade i Ankara.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT