Med Skyranger 30 positionerar Rheinmetall sig på SHORAD-system i Europa

Med återkomsten av hotet om så kallade högintensitetskonflikter, dvs. motsatta starkt utrustade arméer med tillgång till avancerad teknik, blev många europeiska arméer återigen intresserade av luftfartygsskydd, eller SHORAD (Short Range Air Defense) för den engelska akronymen, för att kunna skydda mobila styrkor och känsliga platser mot stridsflygplan, helikoptrar eller kryssningsmissiler. Men den centrala rollen som drönare och vagrant ammunition används av azeriska styrkor under kriget i Nagorno-Karabakh 2020, framhöll brådskande behov, inför vapen vars användning inte längre är reserverad för högteknologiska arméer.

Som sådan är SHORAD-lösningar nu ofta kärnan i mediernas och delegationernas uppmärksamhet vid vapenutställningar, vilket var fallet vid IDEX 2021-utställningen som hölls förra veckan i Arabemiraten. Som ett resultat har många tillverkare inlett ett lopp för att erbjuda sin SHORAD-lösning och därmed potentiellt locka nya kunder, även om brådskan med att förvärva dessa system ännu inte verkar ha integrerats helt av politiska beslutsfattare. och moderniseringsplaner för de väpnade styrkorna, särskilt i Europa.

Luftfartygssystemet Pantsir med mycket kort räckvidd, tillverkat i Ryssland, är idag ett av de mest avancerade SHORAD-systemen, även om det stöter på allvarliga problem vid operativ användning när det ställs inför drönare.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT