Är Medelhavsteatern återigen en zon av kraftkoncentration?

Traditionellt, när man tänker på geografiska områden under stress där många militära styrkor är närvarande, är det vanligt att hänvisa till Mellanöstern och Persiska viken, eller mer nyligen i västra Stilla havet, särskilt runt Kinahavet. Å andra sidan har Medelhavsteatern, och i synnerhet i östra Medelhavet, som var mellan andra världskriget och slutet av 60-talet ett av de militärt sett mest aktiva områdena, sedan dess, i den övergripande uppfattningen, halkat mot status för ett säkert område. , som tillåter betydande kommersiell trafik.

Men under de senaste tio åren har många nationer som gränsar till Medelhavet, liksom andra som ser det som ett område med högt strategiskt värde, avsevärt stärkt sin marinflygkapacitet i området, så att det blir ett område av Hög koncentration av potentiella krafter och spänningar under de kommande åren. Upptäckten av gasfält och byggandet av gasledningar som förbinder Europa till Mellanöstern och Nordafrika har i stor utsträckning bidragit till denna utveckling, liksom ökningen till makten för auktoritära och / eller interventionistiska regeringar med ambitionen att rita upp den geostrategiska kartan över den här teatern.

Turkisk flotta

Turkisk militär aktivitet är självklart en viktig faktor av medelhavsteatern. Under ledning av president Erdogan, den turkiska flottan har således genomfört många operationer både i Egeiska havet och i östra Medelhavet och på den libyska kusten, vilket ibland skapar betydande spänningar med den grekiska marinen, men också med de europeiska styrkor som ansvarar för tillämpningen av vapenembargot som föreskrivs av FN om Libyen. Den turkiska flottan genomgår en omvandling, med de första fartygen i MILGE-programM, särskilt de 4 korvetterna i Ada-klass, de första moderna nationellt tillverkade fartygen av denna typ som produceras av landets marinindustri.

Den turkiska flottan är en av de största i Medelhavets teater
Adaklasskorvetterna är de första fartygen från det nationella MILGEM-programmet som lanserades av president Erdogan.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Algeriet | Militära allianser | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna