Är Medelhavet återigen ett område med styrka?

Traditionellt, när man tänker på geografiska områden under stress där många militära styrkor är närvarande, är det vanligt att hänvisa till Mellanöstern och Persiska viken, eller mer nyligen i västra Stilla havet, särskilt runt Kinahavet. Å andra sidan har Medelhavet och i synnerhet östra Medelhavet, som var mellan andra världskriget och slutet av 60-talet en av de mest aktiva zonerna militärt sett, sedan, i den globala uppfattningen, glidit mot status som säker zon, vilket möjliggör betydande kommersiell trafik.

Men under de senaste tio åren har många nationer som gränsar till Medelhavet, liksom andra som ser det som ett område med högt strategiskt värde, avsevärt stärkt sin marinflygkapacitet i området, så att det blir ett område av Hög koncentration av potentiella krafter och spänningar under de kommande åren. Upptäckten av gasfält och byggandet av gasledningar som förbinder Europa till Mellanöstern och Nordafrika har i stor utsträckning bidragit till denna utveckling, liksom ökningen till makten för auktoritära och / eller interventionistiska regeringar med ambitionen att rita upp den geostrategiska kartan över den här teatern.

Turkisk flotta

Turkisk militär aktivitet är uppenbarligen en viktig faktor i området. Under ledning av president Erdogan, den turkiska flottan har således genomfört många operationer både i Egeiska havet och i östra Medelhavet och på den libyska kusten, vilket ibland skapar betydande spänningar med den grekiska marinen, men också med de europeiska styrkor som ansvarar för tillämpningen av vapenembargot som föreskrivs av FN om Libyen. Den turkiska flottan genomgår en omvandling, med de första fartygen i MILGE-programM, särskilt de 4 korvetterna i Ada-klass, de första moderna nationellt tillverkade fartygen av denna typ som produceras av landets marinindustri.

Adaklasskorvetterna är de första fartygen från det nationella MILGEM-programmet som lanserades av president Erdogan.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT