Är Medelhavet återigen ett område med styrka?

Traditionellt, när man tänker på geografier under stress där många militära styrkor är närvarande, är det vanligt att hänvisa till Mellanöstern och Persiska viken, eller mer nyligen i västra Stilla havet, särskilt runt Kinahavet. Å andra sidan har Medelhavet och i synnerhet östra Medelhavet, som var mellan andra världskriget och slutet av 60-talet en av de mest aktiva zonerna militärt sett, sedan, i den globala uppfattningen, glidit mot status som säker zon, vilket möjliggör betydande kommersiell trafik.

Men under de senaste tio åren har många nationer som gränsar till Medelhavet, liksom andra som ser det som ett område med högt strategiskt värde, avsevärt stärkt sin marinflygkapacitet i området, så att det blir ett område av Hög koncentration av potentiella krafter och spänningar under de kommande åren. Upptäckten av gasfält och konstruktionen av gasledningar som förbinder Europa till Mellanöstern och Nordafrika har till stor del bidragit till denna utveckling, liksom ökningen av makten för auktoritära och / eller interventionistiska regeringar med ambitionen att rita om den geostrategiska kartan av denna teater.

Turkisk flotta

Turkisk militär aktivitet är uppenbarligen en viktig faktor i området. Under ledning av president Erdogan, den turkiska flottan har således genomfört många operationer både i Egeiska havet och i östra Medelhavet och på den libyska kusten, vilket ibland skapar betydande spänningar med den grekiska marinen, men också med de europeiska styrkor som ansvarar för tillämpningen av FN: s vapenembargo om Libyen. Den turkiska flottan genomgår en omvandling med att de första fartygen i MILGE-programM, särskilt de 4 korvetterna i Ada-klass, de första moderna nationellt tillverkade fartygen av denna typ som produceras av landets marinindustri.

Adaklasskorvetterna är de första fartygen från det nationella MILGEM-programmet som lanserades av president Erdogan.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklarna i full åtkomst är tillgängliga i avsnittet "Gratis föremål". Flash-artiklarna är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga analys-, nyheterna och syntesartiklarna. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen - avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT