SNLE3G: Ska vi gå tillbaka till en 6-ubåt avskräckande?

Den 19 februari tillkännagav ministern för de franska arméerna, Florence Parly, lanseringen av designprogram för nästa nya generation Gear Launcher Nuclear Submarines, ofta betecknad med akronymen SNLE 3G, som är den tredje generationen av denna typ av dränkbar byggd av Frankrike. De fyra nya fartygen kommer att beväpnas med 4 M16 interkontinentala ballistiska missiler med en räckvidd som överstiger 51 10.000 kilometer och vardera bär upp till tio kärnvapen med en oberoende bana på 100 kiloton, 6 gånger kraften för bomben som släpptes på Hiroshima.

Detta tillkännagivande markerar Paris önskan att bevara dess strategiska oberoende såväl som dess förmåga att ensam säkerställa skyddet av dess territoriella integritet och dess medborgare, även inför världens supermakter. Tillkännagivandet från väpnade styrkor förväntades, eftersom Republikens president tillkännagav nästa genomförande av programmet. Men det erbjuder lite ytterligare information, till exempel schemat med en designfas på 5 år och inträde i tjänst för det första fartyget 2035, budget med en första del på 5,1 miljarder euro, och format, sedan ministern meddelade att 4 SNLE 3G kommer att byggas.

Triomfanten SSBN måste förbli omöjlig att upptäcka för att säkerställa dess avskräckningsuppdrag

Vi har inga tvivel om behovet av detta program, inte heller om framtida prestanda för de nya ubåtarna som kommer att dra nytta av den erfarenhet som Naval Group, DGA och Technic Atom har förvärvat i design och genomförande av ubåtar vid kärnkraftsdrivning, oavsett om de är Le Redoutable -klass SSBN: er ersatta av Triomphant -klassen, och Rubis -klass ANS ersätts med SNA i Suffren -klassen. Å andra sidan är det format som de franska myndigheterna valt, 4 fartyg, annars tveksamt. För om det verkligen tar upp antalet SSBN för Triomphant -klassen som för närvarande används, var detta format en följd av en mycket speciell säkerhets- och geostrategisk situation under 2000 -talet, en situation som inte längre har mycket gemensamt med den nuvarande situationen, och ännu mindre med det som kommer att finnas 2035 och därefter.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT