Vad blir Joe Bidens strategi för Nato och Europa?

Många europeiska kanslerier fick höra om Joe Bidens val till Vita huset med obegränsad lättnad, eftersom relationerna med hans föregångare var så ansträngda och svåra. Donald Trump hade aldrig gömt sitt förakt för Nato och för de européer som "utnyttjade det amerikanska skyddet" utan att betala priset. Med undantag för några få länder som Polen, som tog sida för öppet för den tidigare presidenten, och som nu måste upprätthålla en diskret hållning medan de väntade på tid för att göra sitt arbete, välkomnade många ledare på den gamla kontinenten Joe Bidens ankomst till USA: s chef - Förenta med en en hel del rave recensioner. Några till och med, som den tyska försvarsministern, väntade inte ens på att valresultaten skulle visa Berlins koppling till den transatlantiska länken.

Et de första besluten från den nya presidenten tycktes vara helt överens med de européer som är angelägna om att återfå detta privilegierade förhållande till Washington under skyddsvingen från USA: s väpnade styrkor. Ett av Joe Bidens första uttalanden var alltså ett meddelande som var avsett för européer för att försäkra dem om hans anknytning till Nato och till multilaterala förbindelser. Några dagar senare meddelade han att han upphävde beslutet att dra tillbaka cirka 12.500 2 amerikanska soldater utplacerade i Tyskland, en av de symboliska åtgärder som Donald Trump vidtagit i slutet av sitt mandat att "straffa Berlin för sin brist på brådska för att uppnå målet för XNUMX% ”. Slutligen återvände Joe Biden till en fast diskurs med Moskva, mycket till östeuropéernas lättnad, även om ett av de första besluten var att acceptera Rysslands förslag till förlänga New Start-kärnvapenbegränsningsfördraget med 5 år.

Förhållandena mellan Angela Merkel och Donald Trump har varit mycket svåra under de fyra åren av den amerikanska presidentens mandat.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT