Kan man motverka Pekings strategi att ta tag i Taiwan?

« Taiwans oberoende betyder krig". Det är i dessa mycket entydiga termer som Wu Qian, talesmannen för Folkrepubliken Kinas försvarsministerium, avslutar i fredags den 29 januari, en genomgång till den kinesiska pressen om manövrer och upprepade övningar utförda av Folkets befrielse. Armén, dess luft- och marinstyrkor, i Taiwanpasset och Kinahavet de senaste dagarna. Han tillade att så länge DDP, självständighetspartiet sedan 2016 på ön, skulle fortsätta att vägra återintegrering av Taiwan i Kina, kommer spänningarna med Taipei och dess allierade att öka.

Detta uttalande markerar en ny tröskel i Pekings semantik om Taiwan, men också i dess militära hållning. Varje månad nu, medan det är uppenbart att taiwaneserna själva mestadels är fientliga mot en återgång till Pekings veck, Kinesiska myndigheter flyttar hotmarkören, för att alltid hålla kontroll både öns befolkningens ambitioner att förklara sin oberoende officiellt, såväl som deras möjliga stöd utifrån, särskilt USA. Men vad som presenteras av de kinesiska myndigheterna som ett svar på provokationer, ibland från Taipei, ibland från USA eller Väst, visar sig vara en strategi som metodiskt tillämpats av Xi Jinping sedan hans tillträde till makten 2013.

President Trump fortsatte handel och internationell politik som ledde till att Kina avslöjade sina ambitioner och internationella kalender

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT