Social Warfare, detta nya hot mot västerländska demokratier

Angreppet på Capitol av en grupp upploppsmän den 6 januari, vid sidan av slutet av Donald Trumps mandat, ledde till en elektrisk stöt för alla västerländska huvudstäder. Plötsligt drevs konspirationshotet, som hittills ansågs vara ett epifenomen, visserligen allvarligt, men begränsat i sin potential för skada, till det största hotet mot demokratins överlevnad och rättsstatsprincipen. Från och med då, åtog sig alla västerländska statschefer att genomföra åtgärder för att försöka kontrollera detta hot som manipulerats av några skrupplösa politiker och vissa människor vars status som socialguru smickrar egot.

Men utöver dessa massmanipulationer inifrån för politiska eller personliga ändamål, visar detta fenomen också att västerländsk allmänhet är mycket sårbar för samordnade handlingar som potentiellt genomförs av en utländsk nation, i syfte att neutralisera eller hindra svaret från ett land på den internationella scenen. , vare sig militär eller diplomatisk. I en tid då politiska beslut tas med det ena ögat på Twitter och det andra på en kontinuerlig nyhetskanal, utgör den djupgående manipuleringen av den allmänna opinionen genom sociala nätverk, med tekniker som kombinerar socialteknik och masspsykologi mot en bakgrund av riktad geomarknadsföring, nu en ny teater i konfrontationen mellan nationer, liksom en ny lära som vi i denna artikel kommer att kalla Social Warfare.

1- Från propaganda till socialt krig

Manipulationen av den allmänna opinionen av en främmande nation är inget nytt. Detta är propagandans roll, och vissa länder har till och med blivit mästare i frågan, både för att kontrollera sin egen opinion och för att skapa kryphål i deras potentiella motståndares. Under det kalla kriget kontrollerades således de europeiska kommunist-, trotskist- och maoistpartierna till stor del av Moskva och Peking. Men de var båda väl identifierade och segmenterade av statliga tjänster, och de förlorade också snabbt sitt inflytande när det kalla kriget utvecklades. Å andra sidan hade ett lands allmänna åsikt inte, i dess nästan totalitet, blivit så enkelt och snabbt utsatt för massmanipulation som sedan sociala nätverk tillkom på internet.

Angreppet på Capitol Hill för att förhindra validering av resultaten av det amerikanska valet och Joe Bidens seger kändes som ett djupt trauma över Atlanten.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT