De fem strategiska utmaningarna för den franska försörjningsindustrins försörjningskedja

För allmänheten beror den franska försvarsindustrin på flera välkända stora aktörer, såsom Dassault Aviation, Thales eller Naval Group. Dessa stora företag representerar dock bara en del av National Defense Industrial and Technological Base, eller BITD, som även om det är väsentligt skulle ha svårt att etablera sig i Frankrike såväl som för export utan nätverk av tät och mycket kompetent att hantera försörjningskedjan. Men i dag, mellan effekterna av Covid-19-krisen, svårigheterna att hitta en bankpartner eller vissa ogynnsamma avvägningar kopplade till internationella samarbetsåtaganden, är en betydande del av denna försörjningskedja i stor fara och kan betydligt vissna under de kommande månaderna. Denna viktiga komponent i den franska BITD är dock kritisk på mer än ett sätt.

1- Strategisk autonomi

Strategisk autonomi är ett mycket populärt begrepp politiskt i Frankrike idag. Det framhävdes särskilt under den första vågen av Covid, när fransmännen berörde upplösningen av det nationella industriförrådet, utan att kunna producera masker, andningsskydd eller till och med paracetamol. Liksom inom det medicinska området har stora franska försvarsföretag tillgång till ett ekosystem av underleverantörer och tjänsteleverantörer som är viktiga för deras verksamhet. Det är naturligtvis möjligt att hitta alternativ, ibland till och med billigare, någon annanstans i Europa, USA eller Asien.

Frankrike blev medvetet om sin industriella sårbarhet under den första vågen av Covid-krisen, landet hade inte kapacitet att producera masker och andra andningsskydd som behövdes och de internationella försörjningskanalerna var mättade.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT