Representerar tillbakadragandet av de australiska ARH Tigers en möjlighet för ALAT?

Den 15 januari meddelade Canberra segern för den amerikanska helikoptern AH-64E Apache Guardian att ersätta den europeiska Tigre ARH-helikopterflottan till 2025. Detta beslut, vi är alla ivrigt väntade på, sätter stopp för ett mycket ansträngt samarbete mellan armén och de australiska myndigheterna och Airbus Helicopters, hade de australiska tigrarna aldrig uppnått de operativa mål som fastställdes i det ursprungliga kontraktet. Australien planerar att förvärva 29 AH-64E för att ersätta sina 22 tigrar, som en del av ett utsett Land 4503-projekt för ett belopp på 3,4 miljarder dollar, inklusive flygplan, ett lager av delar, ammunition och simulatorer samt tränings- och underhållsprodukter. För de australiska arméerna är målet framför allt att öka interoperabiliteten med amerikanska styrkor, medan spänningarna fortsätter att växa med Peking.

Detta är naturligtvis en besvikelse för Airbus Helicopters och Tiger-programmet, som nu reduceras till 3 användare, de tre medlemsländerna i programmet med Tyskland, Spanien och Frankrike. Men de svårigheter som Australien stöter på vid genomförandet av sina helikoptrar ifrågasätter inte européernas förtroende för deras flygplan, eftersom de senare i stor utsträckning har bevisat sitt värde i strid i Afghanistan, Libyen eller Mali, i händerna på piloter från arméns lätta luftfart. Och på fältet har TIGERNA HAD av ALAT inget att avundas sina amerikanska motsvarigheter, vare sig det handlar om räckvidd, eldkraft, manövrerbarhet eller motstånd.

Australien har valt stridshelikoptern AH-64E Apache Gardian för att ersätta dess 22 ARH Tiger.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT