Kommer 2021 att bli Rafale-året?

År 2007 var den franska försvarsministern för Fillon-regeringen, Hervé Morin, full av kritik och reservationer mot Rafale-programmet: för effektivt, för teknologiskt, Dassault Aviation-planet var framför allt för dyrt, medan Europa var engagerat i en snabb deflation av de väpnade styrkorna och särskilt av den budget som anslagits till försvaret. Det är sant att Frankrike vid den tidpunkten hade utmärkta relationer med Moskva såväl som med Peking, och de franska arméernas åtaganden tycktes innebära motåtgärder som i Afghanistan.

14 år senare kunde samma plan mycket väl spela in ett exceptionellt år inom exportområdet och till och med kunna överstiga den extraordinära serien som spelats in av Jean-Yves Le Drian, när den senare lyckades övertyga Egypten, Qatar och Frankrike. ”Indien förvärvar det franska flygplanet mellan 2015 och 2016. Det år som börjar ser faktum att exportmöjligheterna i Rafale ackumuleras, med mycket ofta verkliga och bevisade chanser att lyckas, sannolikt Rafale programmerar den kommersiella framgången som ingen presiderade över den för tio år sedan.

Rafales väntar ivrigt av det grekiska flygvapnet, det slutliga kontraktet som ska undertecknas före slutet av januari 2021

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT