Syntes 2020: Svarta året för Defense Europe

2020 kommer att ha präglats av flera kriser i Europa, bortom Covid-19-krisen, och många av dem har kopplats till den turkiska regeringens ambitioner i Medelhavsområdet och i Kaukasus. Men där Europa fortfarande försökte presentera en enad front och ambitionen att gå mot skapandet av ett försvars Europa och europeisk strategisk autonomi, kommer dessa kriser 2019 att ha belyst djupa skillnader mellan många europeiska länder om detta ämne och närmare bestämt mellan Paris och Berlin, som hittills har varit drivkrafterna bakom detta initiativ.

Uppföljningen av Natos toppmöte i London

Inledningen av året var redan särskilt svårt för européerna, efter allvarliga spänningar mellan Frankrike, USA och resten av européerna, i det turkiska fallet. Den franska presidenten drog verkligen ilska för många europeiska kanslerier, men också för Washington, när han sa om Turkiet att Nato var hjärndöd vid sidan av Natos toppmöte i London i december 2019. Frankrike stod i frontlinjen mot Ankara, vare sig i Syrien vid sidan av kurderna, eller i östra Medelhavet vid sidan av Nicosia. Men Européer delade knappast den franska presidentens iakttagelse, som markerar ett första stort avbrott i den europeiska frontens enhet i försvaret.

NATO-toppmötet i London i december 2019 såg djup oenighet mellan Frankrike och USA om Turkiet

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT