Varför skulle en ökning av arméns budget med 24 miljarder euro kosta de offentliga finanserna mindre än 3 miljarder euro?

År 2021 måste Försvarsdepartementet och det franska parlamentet samarbeta för det som kallas en ”granskningsklausul” om den militära planeringslagen 2019-2025 som pågår. Målet med detta förfarande är att anpassa sig till förändringar i behov, teknik och den internationella situationen, LPM: s ambitioner och huvudaxlar för att göra det mer effektivt. Som vi har redan tagit itu, och till skillnad från andra europeiska länder som Italien, ansåg Hotel de Brienne, och särskilt finansministeriet och republikens ordförandeskap, det inte vara lämpligt att kanalisera en del av de resurser som ägnas åt återhämtningsplanen Covid to the Armies och trodde att LPM i sig var en tillräcklig återhämtningsplan.

Den övergripande situationen har dock förändrats avsevärt sedan utarbetandet av den strategiska granskningen för 2019, som låg till grund för LPM 2019-2025. Förutom de internationella spänningarna som har ökat kraftigt har många nya hot dykt upp eller har utvecklats avsevärt, såsom hypersoniska vapen, cyberkrig eller elektronisk krigföring, och alla franska stabschefer försöker på något sätt för att uppmärksamma återkomsten av risken för högintensitetskonflikt, för vilken de franska arméerna, även i slutet av LPM, inte är optimerade. Är det i detta sammanhang möjligt att öka de resurser som tilldelats de väpnade styrkorna för att svara på de nuvarande LPM: erna på dessa frågor, eller åtminstone för att starta den nödvändiga dynamiken för detta? Och är den budgetansträngning som begärs från de offentliga finanserna hållbar inom den nuvarande ekonomiska ramen?

Idag har armén bara två tunga brigader som delar 200 MBT Leclerc i tjänst.

Vad behöver vad kostar?

År 2021 kommer armébudgeten i Frankrike att uppgå till 39,2 miljarder euro, en ökning med 1,7 miljarder euro jämfört med 2020. I enlighet med lagen om militär programmering har denna budget sett en ökning med nästan 7 miljarder euro, eller 22%, på fyra år. Detta är den största ökningen av försvarskrediter i mer än 50 år, och första gången en militär programmeringslag har följts strikt sedan införandet av denna typ av lagstiftning. Faktum är att den nuvarande regeringen inte kan beskrivas som slapp på detta område, särskilt eftersom denna ökning långt överstiger den för de allra flesta andra Nato-medlemmar. Det kommer emellertid endast att tillåta, även när det är klart, att "reparera" skadorna som orsakats av 20 års budgetvandring inom försvaret på principen "Fördelar med fred", som vi vet. hädanefter ha varit en illusion. Och LPM 2019--2025 ger i huvudsak inte tillbaka till de franska arméerna, och på en tillräckligt kort tid för att möta försvarsutmaningar på medellång sikt, kapaciteten hos bekämpa tekniskt avancerade motståndare i storskaliga och långsiktiga åtaganden.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT