US Navy känner igen designfel i LCS i Freedom-klass

När det första Littoral Combat Ship, USS Freedom, gick i tjänst, var US Navy full av beröm för sin nya tekniska klump. Coastal Multipurpose Warship Program, som bygger på två olika klasser Frihet och självständighet, skulle bli en revolution i modern sjöstrid. Mycket automatiserad innefattade LCS särskilt en modulstruktur som gör att fartyget kan gå ombord, i form av containrar, olika taktiska moduler, oavsett om det var att inrätta kommandoenheter, att utföra minakrigsåtgärder, eller för att utföra krigsoperationer mot ubåtar. Dessutom hade korvetterna i Freedom-klassen ett helt nytt framdrivningssystem som möjliggjorde kraftfulla accelerationer och en toppfart på nästan 50 knop.

Tyvärr gav den första entusiasmen snabbt plats för en oändlig kedja av besvikelser, och programmet upprätthölls bara genom upprepad ingripande från senaten, som upprepade gånger har förnekat den amerikanska marinen att avbryta återstående fartyg på beställning. I fråga, operativ kapacitet och en mycket otillräcklig eldkraft med tanke på utvecklingen av hot, även i kustzonen, misslyckandet med den modulära designen som gör att fartygen i standardformat inte kan utföra ASM eller krigsuppdrag från gruvor och ett ömtåligt och sviktande framdrivningssystem för de 17 frihetsklassenheterna.

Freedom-klassen LCS skulle ursprungligen nå hastigheter i storleksordningen 50 knop, men utvecklas nu med 10 eller 12 knop på grund av fel i framdrivningssystemet

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT