Offrar Frankrike en del av sin försvarsindustri på altaret för samarbete med Tyskland?

Det är officiellt, företaget knds, som sammanför franska Nexter och tyska Krauss-Maffei Wegman, och som hittills leddes av en tvåhuvad struktur bestående av Nexter VD Stephan Mayer och hans motsvarighet till KMW, kommer att se dess struktur utvecklas och kommer nu att ledas av en 9-personers styrelse under ordförande av Philippe Petitcolin, VD från den franska motortillverkaren Safran, medan företaget kommer att gå under ledning av Frank Haun, tills nu chef för KMW, som kommer att ersättas i denna position av vice presidenten för företaget, Ralf Ketzel, medan Stéphane Mayer för sin del lämnar Nexter, utan att hans efterträdare har utsetts hittills .

På sidan av Försvarsmaktens ministerium och Ekonomiministeriet välkomnar vi denna utveckling som bekräftar närmandet av de två europeiska grupperna. Det specificeras också att den allmänna ledningen för KNDS kommer att innehas alternerande av en tysk och en fransk, och att koncernens aktieinnehav förblir detsamma, med strikt paritet mellan Frankrike och Tyskland. Detta beslut är emellertid långt ifrån att väcka en överflödig entusiasm, särskilt i Frankrike, med rädslan bekräftad och antagit att den nationella industrin för produktion av markmilitära fordon kommer att gå under tysk kontroll. I sikte, den näst ledande tyska gruppen inom detta område, Rheinmetall, mycket politiskt stöd och särskilt i förbundsdagen, som skulle se varandra väl integrera en europeisk pansarjätte i paritet med KNDS, vilket automatiskt skulle minska Frankrikes relativa andel till endast 25% i den hypotetiska nya gruppen som sålunda skapades.

E-MBT-demonstratorn, en Leopard 2-kropp som omges av ett Leclerc-torn, är en av symbolerna för fransk-tysk tillnärmning i KNDS

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT