USA tillämpar CAATSA-sanktioner mot Turkiet för S-400-förvärv

På senare tid, massor av inofficiell information cirkulerade i Washington angående det kommande genomförandet av sanktioner mot Turkiet enligt Countering America's Adversaries Through Sanction Act, bättre känd under akronymen CAATSA. Idag måndag 14 december USA: s utrikesdepartement har publicerat en bekräftelse på denna sanktion, med omedelbar verkan, utan att Turkiet har åtagit sig att ta ut sina S-400-batterier "i samordning med USA", enligt uttalandet. 4 december kl. den amerikanska kongressen hade tvingat verkställande direktören att genomföra dessa sanktioner inom 30 dagar efter antagandet av Pentagons 2021-budget, en budget som antogs av båda husen förra veckan.

Konkret ser Turkiet att alla exportlicenser för amerikansk försvarsutrustning eller utrustningskomponenter är avstängda, liksom alla lagliga tillstånd för användning av denna utrustning. Dessutom ser den statliga SSB, som deltog i importen av ryska S-400, dess ordförande Ismail Demir, liksom andra företagsledare som är inblandade i S-400-programmet deras innehav vid USA frysta och deras visum upphävda. Samordningen med Förenta staterna om tillbakadragandet av S-400-talet som krävs av uttalandet från utrikesdepartementet fungerar också som en politisk sanktion och berövar president Erdogan "fördelen av tvivel" om han skulle förklara sig för kraven. Amerikansk.

De första delarna av S-400-batterierna som förvärvats av Turkiet från Moskva levererades i juli 2019

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT