Bellingcat visar att det finns ett kemiskt vapenprogram i Ryssland

2010 tillkännagav Dimitry Medvedev, dåvarande president för Ryska federationen, nedmonteringen av all infrastruktur för produktion av kemiska och bakteriologiska vapen, i enlighet med åtagandena från 1997 års konvention. Destruktion av lager av kemiska vapen, när till dem, skulle äga rum 2012, sedan 2015, för att äntligen ha skjutits upp till 2020. Men dessa officiella tillkännagivanden kunde väl ha varit bara fönsterförband, och Moskva kunde väl och fortfarande ha program för kemiska vapen, vapen som skulle ha använts i attackerna från flera dissidenter eller politiska motståndare, inklusive Alexander Navalnys, i en saga som slog rubrikerna för 3 månader sedan.

I vilket fall som helst är det vad som framgår aven djupgående undersökning utförd av Bellingcat-kollektivet, som vi särskilt är skyldiga identifieringen av det ryska engagemanget i förstörelsen av flyg MH17 över Ukraina 2015. I en undersökning av exemplifierande noggrannhet och baserat på en metod som presenteras i en relaterad artikel Bellingcat visar att Alexandre Navalny verkligen var offer för förgiftning med ett kemiskt ämne som tillhör Novichok-gruppen, till följd av en operation utförd av de ryska underrättelsetjänsterna, FSB och GRU.

Rysk politisk motståndare Alexander Navalny under överföringen till Charité-sjukhuset i Berlin. Flera europeiska laboratorier kommer att bekräfta närvaron av Novichok i hans kropp.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT