DARPA: s "flygande hangarfartyg" Gremlins kämpar

Ljusa drönare representerar en avgörande taktisk insats i morgondagens strider, och antalet program som syftar till att designa dessa små flygmaskiner avsedda för spaning eller attack ökar i alla arméer. Men dessa lätta drönare lider av en stor svaghet, deras relativt låga autonomi, vilket begränsar deras användning idag till engagemangslinjerna. De GREMLINS-programmet från Pentagons innovationsbyrå, DARPA, syftar just till att lösa denna kvadrering av cirkeln, genom att låta små flygande drönare släppas men också återhämtas under flygning av ett flygplan, i detta fall en C-130 Hercules tjänar som Gigogne-plan.

För att betraktas som en framgång måste Gremlins-programmet visa att det är möjligt på 30 minuter släpp och återställ sedan 4 X-61A-drönare under flygning, annars känt som Gremlins Air Vehicle eller GAV. Denna drönare designad av företaget Dynetics är 4,2 meter lång, 3,47 m vingbredd och 57 cm i diameter och har en massa på 65 kg. Den drivs av den lilla F107-turbomotorn från Williams-företaget, som särskilt utrustar Tomahawk-kryssningsmissilen. Den kan därmed nå en hastighet på Mach 0,6 och har en räckvidd på 2 timmar och en räckvidd på 350 km. Men den största fördelen är fästanordningen som skulle göra det möjligt för C-130 att återställa den under flygning och därmed ta tillbaka den till land i fullständig säkerhet, där den måste använda fallskärm under normala tider.

X-61A Gremlins Air Vehicle eller GAV drone designas gemensamt av företagen Dynetics och Kratos

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT