Aten kommer officiellt att be Washington om en Arleigh Burke-förstörare

I flera år nu har de grekiska myndigheterna hoppats få från sina amerikanska motsvarigheter lån eller försäljning av en Arleigh Burke-klassjagare eller en begagnad Ticonderoga-klasskryssare för att stärka dess luftfartygsfunktioner och vara i klarar av den turkiska makten. Fram till nu har dessa förfrågningar gått genom militära eller teknokratiska kanaler, fick aldrig gynnsamma svar inte heller från Washington, och ännu mindre från US Navy, som kämpar för att upprätthålla ett minimiformat för att svara på ökat operationellt tryck. Men uppenbarligen verkar president Kyriakos Mitsotakis inte redo att överge denna ambition, och han anser till och med att ögonblicket är lämpligt idag att föra denna begäran via politiska kanaler direkt till den nya amerikanska regeringen.

Konkret litar de grekiska myndigheterna på flera uttalanden från amerikanska militärtjänstemän som tyder på att den amerikanska marinen inte skulle kunna öka sin totala fartygsstorlek de närmaste åren, medan nya enheter av förstörare Arleigh Burke och Constellation-fregatter är planerade att tas i bruk. Därför tror Aten att den amerikanska flottan nödvändigtvis måste gå i pension med några förstörare av Burke-klass, bland de första fartygen som går i tjänst, vilket gör att Grekland kan erbjuda sig att köpa en begagnad enhet till ett pris mycket konkurrenskraftig.

Den första generationen av förstörare i Arleigh Burke-klass har 90 vertikala silor, vilket gör dem till ett av världens bästa beväpnade fartyg

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT