Su-57, T14 Armata: Ryska högteknologiska vapen anländer till de väpnade styrkorna 2021

Sedan Sovjetunionens kollaps har de allra flesta vapensystem som levererats till de ryska arméerna, liksom till deras exportkunder, baserats på utrustning som konstruerats före 1990. Så är fallet på fältet. pansarfordon med T90-tanken, med flygplan härledda från Su-27 som Su-34 och Su-35s, inom helikoptrar med Mi28 och Ka52, och i marinfältet, med ubåtar 636 Förbättrad kilo. Moskva övergav emellertid inte sina ambitioner att förbli en viktig aktör, både inom geostrategiskt och militärt område, och inom vapenexport. 2021 kan mycket väl bli ett avgörande år inom detta område med idrifttagandet av två stora anläggningar Su-5 "57: e generationens" fighterOch T14 Armata stridsvagn, båda rena produkter från förnyelsen av den ryska försvarsindustrin.

Liksom resten av landet drabbades den ryska försvarsindustrin liksom landets arméer hårt av den ekonomiska katastrofen som följde efter sovjetkollapsen. Från 1992 till 2000 genomgick landet en ekonomisk, social och systemisk kris med extraordinärt våld och orsakade att hälften av de stora försvarsföretagen kollapsade. Dessutom kollapsade statsbudgeten i samband med nedgången i BNP, som föll från 500 miljarder dollar 1990 till mindre än 200 miljarder dollar 1999, medan rubeln också kollapsade, vilket tvingade landet att lansera en "ny rubel" med en faktor på 1000 till 1.

Su34 gjorde sin första flygning 1990 och designades av Sovjetunionen, även om Ryssland kommer att göra det till ett operativt stridsflygplan.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT