Eldkraften i Israels nya Saar 6-korvett är oöverträffad

Den israeliska flottan har aldrig varit en prioritet för den hebreiska statsstaben. Idag är dess offshore-flotta begränsad till 3 korvetter på 1000 ton Sa'ar 5 förvärvade från USA för mer än 26 år sedan, och framför allt 6 Dolphin och Dolphin 2 ubåtar, förstorade versioner av Type 209 av den tyska HDW, förvärvad i två delar, en 1999 (3 Dolphin) och den andra mellan 2012 och 2019 (3 ​​Dolphin 2). Tel Aviv litade verkligen på sitt flygvapen, sina kustbatterier och sin flotta av missilpatrullfartyg för att skydda tillgången till dess hamnar, och dessutom långt ifrån potentiellt hotad av aktörer i östra Medelhavet. den gången.

Men upptäckten av ett enormt gasfält utanför kusten, i vad som liknar dess exklusiva ekonomiska zon, i början av 2010-talet, har förändrat situationen för den hebreiska staten djupt. Inte bara täcker denna insättning nu 60% av landets naturgasförbrukning, men det gör det också möjligt för Jerusalem att exportera det dyrbara bränslet till sina jordanska och egyptiska grannar. Samtidigt har Egypten, men även Cypern och Libanon, också upptäckt liknande insättningar.

Israel har beställt tre nya Dolphin-ubåtar från Tyskland att börja 3

I själva verket växte regionala spänningar snabbt runt detta ekonomiska fall, med, i fallet Israel, rädslan för att se dess infrastruktur till havs attackeras av den libanesiska Hizbollah, men också av syriska eller iranska precisionsattacker. Dess gasledningsprojekt till Europa i samarbete med Grekland är för sin del potentiellt hotat av Turkiska anspråk i östra Medelhavet, de som var ursprunget till spänningarna mellan Ankara och Aten.

Det är inte förvånande under dessa förhållanden att den israeliska marinen snabbt har fått stor betydelse på det hebreiska militära schackbrädet och fått nya och mycket effektivare medel. Detta var fallet med det nya Dolphin ubåtsprogrammet som tillkännagavs 2019, det första som kommer att levereras 2027. Detta är nu fallet med Sa'ar 6 korvettprogram, som den första enheten, INS Magen, har tagits emot av den israeliska flottan vid hamnen i Eilat den 2 december. De övriga tre enheterna i klassen kommer att levereras till 3. De 2022 korvetterna byggda i Tyskland kommer att ha kostat 4 miljoner euro i Jerusalem, exklusive beväpning och utrustning, varav en nivå betalas av den tyska staten , som var fallet för Dolphin 430-programmet och det kommande Dolphin (2) -programmet.

K130-korvetterna, från vilka Sa'ar 6 kommer, är mycket mindre beväpnade än deras israeliska motsvarigheter. Å andra sidan är deras autonomi till sjöss nästan dubbelt så viktig.

90 meter lång för ett lastat tonnage på 1.900 XNUMX ton, INS-korvetten mage presenterar vid första anblicken inga extraordinära nautiska egenskaper. Derivat av Tyska korvetter K130 Braunschweig, tar Sa'ar 6 igen det allmänna utseendet och framdrivningssystemet. När det gäller utrustning och beväpning, å andra sidan, kan den lilla israeliska korvetten helt enkelt inte jämföras med något fartyg med denna tonnage. I själva verket, bortom 76mm-pistolen, som redan är imponerande för fartyget, bär den upp till 16 anti-ship missiler Gabriel V med en räckvidd på 200 km och utformad speciellt för att fungera nära stranden, samt 32 Barak-8 långväga luftfartygsmissiler utformad i samarbete med Indien för att skjuta ner flygplan, helikoptrar, drönare och missiler upp till 100 km bort och 16 km över havet.

Till detta redan mer än massiva arsenal läggs 20 vertikala bärraketer för C-Dome-antimissilsystemet, en marinversion av Iron Dome-system, utformad för att fånga upp och avvisa mättande attacker från missiler, raketer och drönare som kan rikta sig mot fartyget eller infrastrukturen som det skyddar. Den har också 2 dubbla 324 mm torpedkastare för krigföring mot ubåtar och 2 Typhoon automatiska ljuspistoler för sitt nära skydd. Slutligen kan korvetten implementera en MH-60 SeaHawk marinhelikopter. Sensorerna och de elektroniska krigssystemen ombord täcks för det mesta av sekretess, och endast huvudradaren EL / M-2248 MF-STAR för den israeliska IAI Elta, en radar med plana AESA-antenner, som kan upptäcka ett flygplan på 250 km och en missil på en betesbana vid 25 km och arbeta i det höga UHF-bandet, har avslöjats.

Den indiska marinen testade Barak-8-missilen 2015 genom att skjuta två missiler som lanserades av förstöraren INS Kolkata. Många andra tester har ägt rum sedan dess.

Denna överflöd av utrustning och eldkraft kom inte utan begränsningar. I synnerhet har Sa'ar 6 en låg autonomi till sjöss, givet vid 4000 km, eller nästan hälften av K130 från vilken de härrör. Men när det gäller Israel, som inte har någon kallelse att skicka militära resurser, ensam eller i koalition, på långt avstånd från sina egna hemhamnar, utgör denna svaga autonomi inte något stort handikapp. Å andra sidan kommer den stora koncentrationen av vapensystem i ett litet skrov nödvändigtvis att påverka fartygets hantering i tungt hav, men här är det tveksamt att en attack mot israeliska gasplattformar kommer att äga rum. mitt i en storm. Slutligen kommer fartyget att ha låg kapacitet att motstå slag av samma skäl. Men låt oss inse att det kommer att bli ganska svårt att slå, och att de flesta 2000 ton fartyg har en relativt begränsad förmåga att motstå en strejk.

Uppenbarligen var Sa'ar 6-korvetterna utformade för perfekt inramad användning i ett väldefinierat sammanhang. Deras betydande svagheter påverkar inte de uppdrag som de anförtrotts. Å andra sidan kommer de att erbjuda den israeliska marinen en kapacitetsökning som kan jämföras med att flera fregatter tas i bruk, fartyg som är mycket tyngre och dyrare. Vi förstår därför varför Grekland förfördes av modellen genom att meddela sin avsikt att i samarbete med Israel bygga en egen modell härledd från Sa'ar 6, Themistocles-klassen, uppmanade att verka i samma miljö och i samma operationsteater som israeliska fartyg.

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT