Indonesien är nära en order på 48 franska Rafales

Moderniseringen av det indonesiska flygvapnet är en komplex fråga, rik på vändningar. Medan Washington har precis vägrat försäljningen av F35A till Jakartaistället erbjuda den den senaste versionen av F16, Block 70 Viper, vände de indonesiska myndigheterna sig till Wien för förhandla om köpet av den österrikiska Eurofighter Typhoon block 1-flottan, som landet är ivrigt att bli av med. På samma gång, Moskva hoppades att ordern på 13 Su-35 skulle kunna läggas tillbaka i sadeln, efter att ha arresterats 2018 av Jakarta av rädsla för att bli utsatt för Amerikanska sanktioner enligt CATSAA. Samtidigt skulle landet delta i Sydkoreas nästa generations flygplanprogram KFX. Men spänningar har uppstått mellan Jakarta och Seoul, särskilt kopplat till Indonesiens standardvärden för FA50 Golden Eagle-programmet.

Men Frankrike är också i förhandlingar med de indonesiska myndigheterna om denna fråga, och har varit sedan dess besök av Indonesiens försvarsminister Prabowo Subianto i Paris i januari 2020, besök under vilket han meddelat Jakartas intresse för att förvärva 48 Rafale-flygplan, men också 4 Scorpene-ubåtar och 2 Gowind 2500-korvetter. Ämnet gav dock inte upphov till mer detaljer eller mediebehandling , till stor del på grund av de indonesiska myndigheternas volatilitet i denna fråga. Trots det känsliga sammanhanget kring förhandlingarna med Jakarta har Team Rafale och Quai d'Orsay-teamen uppenbarligen tålmodigt och diskret utvecklat sina argument.

Indonesien har inlett förhandlingar med Wien om att förvärva sina 15 begagnade Eurofighter Typhoons. Denna order kanske inte strider mot förvärvet av 48 nya Rafale från Paris.

Efter detta, i samband med Prabowo Subiantos nya besök i Paris den 21 oktober för att träffa sin motsvarighet Florence Parly på Hotel de Brienne, sa den indonesiska ministern enligt uppgift att han ville formalisera ordern för 48 Rafale "före slutet av året ”, rapporterar den ekonomiska nyhetssidan La Tribune. Webbplatsen meddelar också att informationen har bekräftats av flera källor, även om Dassault Aviation-team och dess partners anser att den här gången är lite kort för en så viktig och komplex fil. Ingen annan information filtrerades, varken i termer av kontraktsvärde, eller industriell och teknisk eller ekonomisk kompensation. Kom ihåg att Moskva hade gått med på att reglera en del av beloppen som hänför sig till beställningen av Su-35 i palmoljor, på begäran av de indonesiska myndigheterna.

Samarbetet mellan Indonesien och Frankrike om försvarsutrustning har dock aldrig stött på några speciella svårigheter de senaste åren, medan landet har importerat mer än 1,6 miljarder euro i fransk militärutrustning på det senaste decenniet. Således tillåts de indonesiska arméerna de viktigaste kunderna i den franska försvarsindustrin, särskilt när det gäller CAESAR självgående artillerisystem med 55 enheter beställda, eller dess helikoptrar med 8 Caracal och 12 Fennec. Hon är också inblandad i utrustning av indonesiska marinfregatter.

De indonesiska flygvapen använder idag en heterogen flotta med amerikanska och ryska stridsflygplan, inklusive denna F16 C.

En flotta med 48 Rafale-flygplan skulle utan tvekan göra det möjligt för de indonesiska flygvapen att göra en mycket betydande bra förmåga. De använder nu en heterogen flygplansflotta som består av 33 amerikanska F16, samt 5 ryska Su-27 och 11 Su-30. Denna flotta kompletteras av 23 British Hawk light fighters, 15 T-50i samproducerade med Sydkorea, samt cirka femton brasilianska Super Tucano. Dessa enheter måste säkerställa skyddet av cirka 16.000 900 öar som utgör den indonesiska skärgården, av vilka mer än XNUMX är bebodda. I detta sammanhang skulle längden och flexibiliteten för användningen av Rafale, som samtidigt kan utföra flera typer av uppdrag under samma långsiktiga uppdrag, göra det möjligt för de indonesiska flygvapen att avsevärt stärka sina övergripande defensiva förmågor.

Detta behov är desto mer pressande eftersom Indonesien, med Malaysia och Filippinerna, utgör ett naturligt lås som gör det möjligt att passera från Stilla havet till Indiska oceanen, en väg som är minst strategisk för Peking och dess nyheter om Sidenvägar. För om Kina nu är Indonesiens huvudsakliga handelspartner, liksom dess huvudimportör och huvudkund, har Jakarta för avsikt att behålla sitt oberoende gentemot sin ambitiösa granne. Anledning till varför presidenten Jocko Widodo hade ökat landets försvarsbudget med 16% 2020, medan de endast representerade 0,9% av landets BNP och 5% av statsbudgeten, utan att ge efter för den kinesiska försvarsindustrins sirener.

Med 55 beställda enheter är Indonesien en av Nexters huvudkunder för sin 155 mm CAESAR självgående pistol.

I själva verket, där många länder har lite handlingsutrymme när det gäller försvarsbudgetar, har de indonesiska myndigheterna potentiellt betydande reserver om de snabbt skulle öka de ekonomiska resurser som ägnas åt landets försvar, och detta d '' så mycket som tillväxten är mycket stark där, över 5% sedan 2004 (exklusive Covid-krisen). Landets BNP ökade således från 165 miljarder dollar 2000 till mer än 1.100 miljarder dollar 2019 och nådde nu den 16: e rankningen av de rikaste länderna på planeten. Samtidigt har befolkningen ökat från 211 miljoner till 268 miljoner och ökat med mer än 1% per år.

Den indonesiska marinen är också intresserad av Gowind 2500 korvetter som erbjuds av Naval Group

Om dokumentationen blir verklighet kommer det utan tvekan att bli en stor framgång, både för den franska försvarsindustrin och för dess diplomati, i denna region som nu är så strategisk. Dessutom måste de två länderna också underteckna ett försvarsavtal, ett tecken på en betydande tillnärmning mellan denna asiatiska makt och Paris. Det skulle också bli en framgång för Rafale, ett flygplan som otillbörligt kritiserades för några år sedan, som har registrerat flera stora exportframgångar under de senaste 6 åren, i Egypten, Qatar, Indien och nyligen i Grekland. Intressant nog, fortfarande i samma hypotes, skulle Indonesien vara det första landet att förvärva Rafale utan att tidigare ha förvärvat Mirage 2000.

Slutligen skulle det med stor sannolikhet vara ytterligare en framgång att krediteras Jean-Yves Le Drian, den diskreta men mycket effektiva franska utrikesministern, som redan hade förhandlat om de tre första Rafale-exportkontrakten när han var President Hollands försvarsminister. Hur som helst, kommer det nu att vara nödvändigt att vara försiktig och förmodligen tålamod. Som vi sa i början av den här artikeln är Indonesien inte redo att vända om denna fråga. När det gäller de två andra förfrågningarna som togs upp under Prabowo Subiantos besök i Paris i januari, angående Scorpene-ubåtar och Maringruppskorvetterna, om de inte överges, verkar de dock mer komplexa än vad som ursprungligen presenterades.

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT