Tyska flottan beställer 31 NH90 anti-ubåt krigshelikoptrar från Airbus Helicopters

Trots hans svåra början, den europeiska NH90-helikoptern, designad och tillverkad gemensamt av de fransk-tyska Airbus Helicopters, italienska Leonardo och holländska Fokker, framstår idag som en maskin som är både tillförlitlig och effektiv, både inom taktisk transport, med versionen Taktisk transporthelikopter eller TTH som styrs av 12 länder, som i anti-ubåt och anti-ytkrig med dess Naval Frigate Helicopter eller NFH-version, under befäl av 8 Marines, varav 7 tillhör Nato. År 2015 beställde den tyska marinen 18 av dessa enheter för att ersätta sina Westland Sea King-sjötransporthelikoptrar, i en version betecknad NH90 Sea Lion utan stötande medel.

Efter mer än ett års väntan, den tyska förbundsdagen den här veckan gav grönt ljus att förvärva 31 nya flygplan, betecknade NH 90 Sea Tiger, den här gången utrustad för anti-ubåtskrig och anti-ytkrig, för att ersätta från 2026, de 21 eller så Westland Sea Lynx-helikoptrarna som fortfarande tjänar på de tyska fregatterna. Till skillnad från sjölejonet kommer Sea Tiger att kunna ha hela panoplanen ägnad åt sitt uppdrag, nämligen ett härdat ekolod och ett stridsystem. Det kommer också att vara utrustat med ett optronic-system från Leonardo LEOSS-T och kommer att kunna ta emot lätta torpeder eller lätta antiskipsmissiler. Den exakta konfigurationen av de beställda enheterna har dock ännu inte meddelats, även om budgeten har varit 2,7 miljarder euro.

NH90 Sea Lion, som redan är i tjänst hos den tyska marinen, har inga stötande system. Sea Tiger som just har beställts kommer att utrustas med den.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT