Polen överensstämmer med Tyskland i avslag på europeisk strategisk autonomi

Att säga att de polska myndigheterna är atlantister idag är en underdrift. Ja, Warszawa har nästan systematiskt privilegierat förvärv av amerikansk designad försvarsutrustning under de senaste åren, precis som systematiskt ignorerar förslagen från sina europeiska partner. Under president Trumps tid växte banden mellan Warszawa och Washington närmare, till den punkt där de polska myndigheterna, för att smickra den amerikanska presidentens överdimensionerade ego, erbjöd sig att namnge basen "Fort Trump" om möjligt skulle ytterligare amerikanska trupper sättas in på polsk mark.

Samtidigt, de polska myndigheterna har alltid kraftigt avvisat europeiska initiativ, och särskilt franska, som syftar till att utveckla en europeisk strategisk autonomi och därför ge den gamla kontinenten ett förstärkt oberoende, både i dess kapacitet att vid behov ta sitt eget försvar, som att tolka de internationella händelserna helt utan självständighet, utan måste automatiskt anpassas till USA: s position. Dessa kvasi-antagonistiska positioner mellan Warszawa och Paris gav upphov till utbyten vid gränserna för diplomatisk korrigering. vid det senaste Nato-toppmötet i London.

Den franska presidenten befann sig mycket isolerad under Natos toppmöte i London 2019

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT