Amerikanska kongressen vill motsätta sig försäljning av F35A till UAE

Sedan hans nederlag under presidentvalet verkar president Trump och hans administration fast beslutna att påskynda vissa filer som den amerikanska ledaren anser vara kritiska. Förutom ObamaCare-slutet gäller tre av dessa filer direkt amerikanska försvaret, nämligen omröstningen för försvarsbudgeten 2021, den tillbakadragande av amerikanska trupper från Irak och Afghanistan, Och där försäljning av F35A och MQ-9 drönare till Förenade Arabemiraten, ett kontrakt som når det faraoniska beloppet på 23 miljarder dollar. Om de två första ärendena leder till kritik och frågor från medlemmar av den amerikanska kongressen, representanter och senatorer, framkallar leveransen av sådan känslig utrustning till Förenade Arabemiraten när det kommer en allt hårdare opposition från de demokratiska senatorerna, men också från vissa republikaner, vilket skapar en riktig sling i senaten, som hittills har förvärvats av president Trump, i en atmosfär av uppenbart regeringstid.

I själva verket har denna demokratiska senator Bob Menendez (New Jersey) och Chris Murphy (Connecticut), liksom den republikanska senatorn Rand Paul (Kentucky), faktiskt föreslog en lag för att förbjuda försäljning av 50 F35 och de 18 MQ-9B-dronerna tillsammans med den i det bifogade ammunitionspaketet är värda $ 9 miljarder ensam. Men i motsats till tidigare invändningar baserade de huvudsakligen på risken att en sådan försäljning kunde generera för Israels säkerhet, medan regeringen i B. Netanyahu hade halvhjärtat godkänt försäljningen, bygger den parlamentariska oppositionen nu på de risker som är förknippade med regional destabilisering som den potentiellt kan medföra, samt risken för läckage av kritisk teknik.

Förenade Arabemiraten utplacerade Wing Loong 2-drönare som förvärvades från Peking till Libyen när Washington vägrade att sälja MANLIGA droner till landet.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT