Storbritannien och Norge studerar förvärvet av Leopards 2A7 tunga tankar

Den tyska tunga stridsvagnen Leopard 2 är den äldsta 3: e generationens tank designad i Europa. Det är också den som har uppnått den mest betydelsefulla kommersiella framgången, med 17 internationella kunder, inklusive 13 europeiska länder och 12 NATO-medlemmar, för totalt över 2.100 1 byggda enheter. Det överträffades bara i väst av den amerikanska M9000 Abrams, byggde det är sant för 9 exemplar, men exporterades till endast 2020 länder, varav ingen är medlem i Nato eller Europeiska unionen. Framför allt förblir Leopard 2 120 den enda europeiska tanken som fortfarande är monterad av sin designer, det tyska företaget Krauss-Maffei Wegman, och dess partner Rheinmetall, som särskilt producerar 120 mm Rh-XNUMX-pistolen.

För fem år sedan övervägde flera Nato-medlemmar att dela sig med sin stridsvagnstank, ansågs olämpliga och kostsamma i samband med krig med låg till medelintensitet där de hade deltagit under de senaste 5 åren. Men de geostrategiska omvälvningarna i Europa och i världen, och i synnerhet den snabba och betydande ökningen av makten hos de ryska och kinesiska väpnade styrkorna, har fått några av dem att se över sina positioner. Inte bara kommer de att behålla sina tunga tankar, men vissa kan till och med modernisera dem eller till och med ersätta dem med modernare pansarfordon.

De norska styrkorna har använt 36 Leopard 2A4

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT