US Air Force experimenterar med hundövervakningsrobotar

Science fiction är full av berättelser med militära robotar med attributen för vissa djur, och hunden är förmodligen en av de mest avbildade i denna litteratur. Det måste sägas att hundar har följt soldater sedan urminnes tider. Redan under antika romerska kampanjer följde den berömda Canis Pugnax, ett lopp nära den nuvarande Cane Corso, trupperna till Marcus Aurelius i Tyskland och skrämde motståndarna. Ankomsten av motoriserad teknik till arméerna, om den eliminerade hästar, mulor och oxar från militära inventeringar, tog dock inte bort hunden från slagfältet.

Flera hundar blev kända för sitt engagemang i strid, till exempel Bull Terrier "Sergeant Stubby", som 1917 följde med sin ägare, korporal James Conroy, från sitt amerikanska träningscenter till de franska diken och deltog i 17 strider, sårades. av en tysk granat och till och med fångade en tysk spion. Men användningen av hundar i strid har inte alltid varit så härlig. De ryska styrkorna hade under det stora patriotiska kriget därmed tränat många hundar att rusa under tankarna för att hitta sin mat. En gång vid fronten var hundarna beväpnade med en gruva som exploderade under tanken, förstörde tanken och dödade djuret. Numera fortsätter hundar att följa med soldater i strid, främst för att upptäcka, använda deras doft, sprängämnen eller cacher av vapen eller ammunition, och för att säkra känsliga platser, såsom militärbaser.

Stubby Bull Terrier överlevde sina 18 månader av krig i Frankrike och slaget vid Chemin des Dame. Han är fortfarande den mest dekorerade hunden i amerikansk militärhistoria.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT