Ryssland att utplacera militärbasen i Sudan

I mer än 20 år har de ryska och kinesiska myndigheterna skarpt kritiserat Förenta staterna, men även Storbritannien och Frankrike, för utplaceringen av utländska militärbaser, vare sig i Asien eller Afrika. Ändå invigde Peking 2017 en stor kinesisk marinbas i den lilla afrikanska staten Djibouti, som är redan värd för en amerikansk bas och en fransk bas. När det gäller Ryssland undertecknade det den 6 november ett avtal med de sudanesiska myndigheterna för generallöjtnant Abdel Fattah Abdelrahman al-Burhan för distribuera en stor marinbas vid Indiska havets kust, som den ryska premiärministern Mikhail Mishustin meddelade i slutet av förra veckan.

Den nya basen kommer permanent att rymma 300 civila och militära personal knutna till de ryska väpnade styrkorna, och kommer att ha funktionen att ge en stödpunkt och vila för marinenheter som arbetar i Indiska oceanen, som hittills var tvungna att återvända till Stilla havet i Vladivostok, eller i Medelhavet i Tartous, för att kunna hamna i en rysk hamn. Denna marinbas kommer uppenbarligen att ha betydande infrastruktur, eftersom det meddelas att den samtidigt kommer att kunna ta emot fyra krigsfartyg, inklusive kärnkryssarna i den ryska flottan, den berömda Kirov.

De nya ryska hamninfrastrukturerna i Sudan måste särskilt rymma kärnkryssarna i Kirov-klassen, de mest kraftfulla kryssarna för tillfället.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT