Turkiet kommer att ha en observatörsroll i de ryska styrkorna utplacerade i Nagorno-Karabakh

Sedan meddelandet om fredsavtal infört av Moskva mot Armenien och Azerbajdzjan i samband med konflikten i Nagorno-Karabakh har Ankara intensifierat initiativ för att framstå som kärnan i lösningen, tillsammans med Ryssland. Och de turkiska myndigheterna har upprepat det Turkiet skulle delta i den utplacerade inblandningsstyrkan för att säkra fredsavtalet och förhindra krigförarna att ta upp vapen igen, vilket var fallet så många gånger under tidigare vapenstillestånd.

Moskva avser dock att hålla Ankara hårt i denna fråga och inte tillåta de turkiska myndigheterna att införa sig själva som Moskvas främsta samtalspartner i denna konflikt. Utrikesminister Sergey Lavrov gjorde det klart under en presskonferens att turkiskt deltagande i detta fördrag skulle vara begränsat till observatörens och att”Inga turkiska trupper skulle sätta sin fot på Nagorno-Karabakh-marken. Det är därför ingen fråga, som de turkiska myndigheterna föreslog, om en turk-rysk samstyrning av ärendet eller om gemensamma militära patruller, som är fallet i norra Syrien.

Så snart fredsavtalet undertecknades skickade Moskva några av de 2000 ”fredsbevararna” för att säkra de facto-gränserna längs linjen för engagemang mellan azeriska och armeniska styrkor i Nagorno-Karabakh.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT