Vladimir Putin inför fred i Nagorno-Karabakh

Bara timmar efter en Den ryska Mi-24 Hind-helikoptern sköts ner av misstag av de azeriska styrkorna över armenisk mark tillkännagav Rysslands president Vladimir Putin undertecknandet av ett slutgiltigt och totalt fredsavtal i Nagorno-Karabakh mellan armeniska och azeriska styrkor. Om armeniska premiärministern Nikol Pashinyan undertecknade detta fördrag ilskade många armenier var denna slutsats ändå förutsägbar, minst sagt, och villkoren i det fredsavtal som infördes av Moskva är långt ifrån lika ogynnsamma för Armenier än det verkar.

Sedan den armeniska premiärministern kom till makten 2018, efter en massiv folkrörelse assimilerad av Moskva till en "färgrevolution", hade Ryssland alltid varit noga med att varna Jerevan och Stepanakert mot ökningen av Azerbajdzjans ekonomiska, demografiska och militära makt och uppmanade de armeniska myndigheterna att hitta en fredlig förhandlad lösning om Nagorno-Karabakh. Men drivs av nationalistiska impulser och av bilden av de militära framgångarna i början av 90-talet, behöll de armeniska myndigheterna en mycket fast diskurs gentemot Baku, vilket uppmuntrade till ökningen av spänningarna, förvärrad av Turkiet i sökandet en anmärkningsvärd regional militär framgång.

Det är en rysk Mi24 Hind-attackhelikopter som den här som felaktigt sköts ned av azeriska styrkor, dödade 2 och skadade 1.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT