Försäljning av vapen till Taiwan, orsak och följd av krisen med Peking

Veckorna går och ser likadana ut i Stilla havet. Faktum är att Washington just har godkänten försäljning av fyra beväpnade dricksystem MQ-4B Sea Gardian till Taiwan, som naturligtvis framkallar ilska och löften om vedergällning från Peking, som omedelbart skickade sin helt nya Typ 75 överfallshelikopterbärare som flörtar med taiwanesiskt territorialvatten. Även om det finns ett obestridligt förhållande mellan vapenförsäljning i Taipei och spänningar mellan Washington och väst i större utsträckning och Peking, är det svårt att avgöra vilken som är orsaken, och vilken är konsekvensen, båda analysen beror på den valda synvinkel.

Ur Washingtons synvinkel är Taiwan en autonom stat som skyddar sina gränser och territoriella integritet från växande anspråk från Peking. Minns att Kinas president Xi Jinping återställde Taiwan i Folkrepubliken Kina, en avgörande markör för dess politiska handlingar, med skapandet av en armé som kan stödja jämförelsen, eller till och med överstiga den amerikanska militärmakten 2049. I nästan tre decennier var relationerna med Peking bra, till den grad att få USA att ge efter för de kinesiska kraven från ett enda Kina och att avstå från att delta i moderniseringen av det taiwanesiska försvarsverktyget för att genomföra en process av politisk återförening.

Peking skickade sin nya 40.000 075 ton typ 9-helikopterbärare till närliggande Taiwan för att svara på försäljningen av MALE MQXNUMXB Sea Guardian drönare i Taipei

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT