Tyskland vänder definitivt ryggen på europeisk strategisk autonomi

Inte tidigare hade han kommit till Elysee-palatset än att president Macron åtog sig att starta, tillsammans med Angela Merkels Tyskland, flera stora försvarsutrustningsprogram, i en dynamik som aldrig sett förut. I sin tur var det programmet förny generation SCAF fighter (Framtidens luftbekämpningssystem ”) MGCS huvudkamptankprogram (Main Ground Combat System), följt av CIFS artillerisystemprogram (Common Indirect Fire System), och helt nyligen,MAWS maritima patrullflygplan (Maritime Airborne Warfare System). Det franska presidentens uttalade mål var att stärka det fransk-tyska paret i försvarsfrågor i syfte att skapa ett autonomt försvars Europa, som kan ta sitt eget försvar om det behövs och att påverka de stora koalitionerna tillsammans med Förenta staterna.

Tyvärr för Emmanuel Macron är denna uppfattning om europeisk strategisk autonomi långt ifrån enighet på den gamla kontinenten. Och redan tre gånger har de tyska myndigheterna tagit avstånd från denna, inte utan att visa en aning av fientlighet gentemot Frankrike, uppfattad som vill ta kontroll över Europe de La Défense via detta projekt. Den första varningen kom före Natos toppmöte i London när den franska presidenten förklarade att Nato var hjärndöd, efter alliansens bristande reaktion på Turkiets flera provokationer, i Syrien som i Libyen. Vad svarade de tyska myndigheterna att Nato var hjärtat i det europeiska försvaretoch att "ingenting kan förändra detta faktum".

Det fransk-tyska SCAF-programmet antar att Frankrikes strategiska autonomi överges från dess luftavskräckande komponent.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT