Programmet för den franska flottans nya hangarfartyg lanserades snart officiellt

Sedan det franska kärnkraftsfartyget Charles de Gaulle tillträdde i maj 2001 har det rest mer än 30 resor runt om i världen och tillbringat nästan 2500 dagar till sjöss. Med sin flyggrupp på nästan 30 flygplan inklusive 24 krigare Rafale, det har etablerat sig som en stor flottanhet för Frankrike såväl som för Europa och ingripit i alla konflikter som Frankrike deltog under denna period: Afghanistan, Libyen, Mali, Syrien. Det har utan tvekan visat den operativa men också diplomatiska effektiviteten som ett sådant fartyg representerar för ett land som Frankrike.

Medan utseendet på nya missiler som anti-ballistiska och / eller hypersoniska missiler presenteras av vissa som dödsfall för stora krigsfartyg, och särskilt hangarfartyg, utvecklar majoriteten av världens största flottor, från USA till Kina, via Ryssland, Storbritannien eller Indien, program för att modernisera eller förlänga sin flotta med hangarfartyg, medan vissa nykomlingar , som Japan och Sydkorea, gör stora ansträngningar för att gå med i den här lilla klubben. Men endast två länder idag behärskar effektivt tekniken och den operativa kunskapen för att sätta upp ett hangarfartyg utrustat med katapulter och stoppsträngar, nämligen USA och Frankrike.

Sydkorea vill också förvärva ett 40.000 35 ton hangarfartyg som kommer att använda ett tjugotal FXNUMXB med kort eller vertikal start och landning.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT