Lockheed och US Air Force förvandlar C130 Hercules till en superbombare

Att eliminera system för förnekande av åtkomst, oavsett om det är ryskt eller kinesiskt, har blivit en besatthet för Pentagons planerare, eftersom dessa system potentiellt kan hota den optimala användningen av amerikansk eldkraft, som är beroende framför allt på dess flygvapen och dess flotta. För att uppnå detta har både det amerikanska flygvapnet och den amerikanska flottan åtagit sig att drastiskt öka prestandan för långdistansvapen från luft till yta eller luft till yta som används av deras respektive flygplan. Därför Lockheed-Martin såg kontrollerna för sin kryssningsmissil AGM-158 benämnd av förkortningen JASSM-ER, för Joint Air-to-Surface Standoff Missile -Extended Range, svävar för att överstiga de 2000 enheter som levereras idag, främst till US Air Force och US Navy.

Kryssningsmissilen, med en räckvidd på 370 km för version A och nästan 1000 km för AGM-158B eller -Extended Range-versionen, kan användas av nästan alla stridsflygplan från de två flygstyrkorna USAF F15, F16, F35, B1, B2 och B52; som F / A 18 E / F Super Hornet, F35C och eventuellt US Navy P8 Poseidon. En tredje version, AGM-158C långväga antifartygsmissil eller LRASM, kom i tjänst 2018, återigen för flygplan från båda arméerna. Liksom de flesta missiler av denna typ, såsom European SCALP-EG / Storm Shadow, är missilen subsonisk och använder tröghetsnavigering omjusterad med GPS för transitflyg och en infraröd sökare för den slutliga strejken. Med en last på 450 kg kan missilen ta hårda mål, som bunkrar, men också hierarkiska mål tack vare den artificiella intelligensen som är inbäddad i den infraröda sökaren.

Kryssningsmissilen JASSM-ER kan manövreras av de flesta krigare och bombplan från US Air Force och US Navy

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter - från €1 den första månaden

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Alla prenumerationer är icke bindande.


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT