Trots Covid19-krisen kommer Italien att öka sin försvarsbudget med nästan 10% 2021

Italien var ett av de länder som drabbades mest av den första vågen av Covid-19-viruset i vår, med nästan 250.000 35.000 fall diagnostiserade och 12 209 dödsfall. Det var också en av de mest drabbade ekonomiskt, med en nedgång i BNP på mer än 30%, utan att ta hänsyn till effekterna av den nuvarande andra vågen. Det är också det europeiska landet som är bäst i Bryssels återhämtningsplan, med inte mindre än XNUMX miljarder euro avsatta för att återuppbygga sin ekonomi, nästan XNUMX% av den totala budgeten för denna plan. Trots detta, eller kanske tack vare det, har de italienska myndigheterna meddelat en spektakulär 9,6% ökning av deras militära utgifter för 2021vilket gör att arméns budget hoppar från 14 miljarder euro till 15,3 miljarder euro.

Det är budgeten som ägnas åt förvärv som kommer att absorbera de flesta av dessa nya lån, från 1,9 miljarder euro till 2,8 miljarder euro. Italien vill säkra sina industriella dotterbolag och i synnerhet den värdefulla helt nya monteringslinjen F35, byggd i Cameri i Piemonte, vilket är resultatet av Roms åtagande att beställa 90 flygplan. Dessutom kommer mer än 900 miljoner euro, eller en tredjedel av anskaffningsbudgeten, att ägnas åt F35-programmet enbart 2021, särskilt för leverans av det första flygplanet i den första delen av 28 flygplan.

F35-programmet ensam utgör en tredjedel av de italienska arméernas utgifter för utrustning

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT