Kanada avbryter exporten av nyckelkomponenter i den turkiska drönaren TB2 Bayraktar

Den turkiskt tillverkade stridsdronan TB2 Bayraktar har utan tvekan visat sin effektivitet under de senaste månaderna, antingen i Syrien, Libyen eller Nagorno-Karabakh. I synnerhet har han visat stor precision, både i att styra artilleriattacker och i användningen av sin egen lätta MAM-ammunition, med allvarliga slag mot fiendens försvar, inklusive mot moderna luftfartygssystem som Pantsir S1. Men om drönaren uppenbarligen är en framgång för den turkiska flygindustrin, är dess komponenter, å andra sidan, för många importerade från Ankaras "allierade" inom Nato.

Detta är särskilt fallet med Kanada, vars bransch tillhandahöll båda CMX-15D infraröd och elektrooptisk boll designad och tillverkad av Wescam som den 914 hk Rotax 100-motorn som driver flygplanet. Efter att ha stoppat exporten av optiska komponenter i början av oktober är det nu det kanadensiska företaget Bombardier Recreational Product, ett dotterbolag till American L3 Technologies, som designar och säljer Rotax-motorer, att avbryta försäljning av sina motorer till Ankara. Faktum är att licensen att använda Rotax-motorer, som är mycket utbredda inom motoriserade ultralätta och mycket lätta passagerarplan, förbjuder deras användning inom andra områden än fritid, särskilt för att utforma system. vapen, såvida det inte uttryckligen frångås som för drönare från MQ-1 Predator-familjen.

CMX-15D Elektrooptiska bollar hittades i vraket av TB2 Bayraktar som sköts ned av armeniska styrkor i Nagorno-Karabakh.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT