Nato återinvesterar Nordatlanten mot Ryssland

1986 publicerade författaren Tom Clancy och hans sidekick Larry Bond, som vi är skyldiga det berömda marinsimuleringsspelet Harpoon. romanen "Red Storm Rising", på franska "Tempête Rouge". Den fascinerande berättelsen som presenteras i boken behandlar särskilt nyckelrollen för Nato som Island representerade i den potentiella behärskningen av Nordatlanten för att upprätthålla ett logistiskt flöde mellan USA och Europa i händelse av konflikt med Sovjetunionen. Romanen så markerade andarna att Nato bestämde sig för att stärka sin närvaro på den isländska flygbasen i Keflavik genom att permanent utplacera en skvadron med krigare F15.

Efter Sovjetunionens och Warszawapaktens kollaps minskade hotet mot Europa mycket snabbt och fördömde de flygbaser som sätts ut för att kontrollera sjö-, ubåt- och flygtrafiken i norra delen av Atlanten, vid gränsen för polcirkeln. Men med rekonstruktionen av det ryska försvarsverktyget har vi nyligen bevittnat Natos återkomst till denna strategiska teater för att garantera den bro som anses vara vital mellan den amerikanska kontinenten och de europeiska medlemmarna i Nato.

Kärnkraftsubåtarna i Iassen-klassen markerar Moskvas önskan att återfå en betydande militär kapacitet i haven, särskilt i Nordatlanten.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT