De amerikanska arméerna testar sin nya stridsdoktrin "All-Domain"

Traditionellt är uppfattningen om ett lands militära makt baserad på en uppskattning av dess styrkor, antalet och kvaliteten på dess utrustning och utbildning eller till och med härdning av dess personal. Och det är sant att fransmännen med några få undantag kommer ihåg det i Azincourt, detta tillvägagångssätt gjorde det möjligt att effektivt bedöma maktbalansen och därmed effektgradienten. Under det kalla kriget satsade således NATO på teknisk makt och på ett mer effektivt flygvapen för att kompensera för det markanta överskottet av det sovjetiska pansarvapnet och dess satellitländer.

Men vissa viktiga historiska händelser har visat att en doktrin i perfekt harmoni med den tekniska verkligheten och krafter som tränats för att respektera denna doktrin kan representera det avgörande elementet i en konflikt. Detta var fallet 1940 när Nazityskland utplacerade sin Blitzkrieg mot den mycket bättre beväpnade fransk-brittiska koalitionen och svepte motståndet från de två största europeiska militärmakterna på några veckor. Och denna doktrin gjorde det möjligt för de styrkor som var engagerade i operation Barbarossa 1941 mot Sovjetunionen att få fördelen över många fler talrika styrkor och anpassa fler stridsvagnar, ofta effektivare än de tyska stridsvagnarna. Och det var bara med anpassningen av den sovjetiska doktrinen, särskilt tack vare den växande politiska vikten hos general Zjukov, framtida vinnare av Stalingrad, och de strategiska misstag som Adolf Hitler införde, som Sovjetunionen lyckades vända maktbalansen. från 1942.

De tyska stridsvagnarna var ofta lättare och mindre kraftfulla än sina sovjetiska motsvarigheter i början av Barbarossa-planen, men en bättre användningsdoktrin gjorde det möjligt för Wermarcht att ställa upp de slitna i mer än 6 månader.

Fram till nyligen fanns det inget behov av att USA var särskilt innovativt i doktrinen om anställning av de väpnade styrkorna. Kombinationen av landets ekonomiska och tekniska makt och de obestridliga erfarenheterna från dess väpnade styrkor var tillräckliga för att göra det till den obestridda ledaren inom världsmilitärmakt, särskilt sedan Sovjetunionens försvinnande. Men de senaste åren har Washington ställts inför en aldrig tidigare skådad situation med den kinesiska makten, eftersom USA för första gången står inför ett land som kan potentiellt lika och till och med överstiga dess industriella och tekniska kapacitetåtminstone i en inte så avlägsen framtid. Det var därför nödvändigt, vid Pentagon, att föreställa sig en lösning för att upprätthålla operativ uppstigning över en sådan motståndare. Svaret är en doktrin, betecknad på engelska som "All-Domain Capacities", en doktrin som först testades i stor skala i slutet av september 2020, i anledning av Valiant Shield 2020-övning.

Konkret är den nya amerikanska doktrinen baserad på en global och enhetlig kommunikations- och kommandoarkitektur som samlar alla spelare på slagfältet, oavsett om de finns på marken eller inte, för att minska kommunikationsfördröjningarna så mycket som möjligt. och beslutsfattande och därmed agera snabbare och mycket bättre än motståndaren och utnyttja alla tillgängliga medel hela tiden för att stödja manövreringen. Det är i sig en verklig revolution i genomförandet av operationer över Atlanten, som hittills följt ett mycket strikt och relativt hermetiskt organisationsschema, med beslutsnoder som ofta straffas på marken.

Förenklad översikt över US Air Force ABMS-systemet

Den nya amerikanska doktrinen kommer gemensamt att ge mer beslutsfattande utrymme för aktörer som är utplacerade i fältet, samtidigt som de övre nivåerna kan kontrollera engagemanget och ändra det för att kunna tillämpa en mer global strategi. Ett av målen med detta tillvägagångssätt är att minska den tid det tar att validera order som vid flera tillfällen har drabbat den operativa verksamheten på fältet de senaste åren allvarligt. Dessutom är den här doktrinen inbördes beväpnad och gör det möjligt att harmonisera, påskynda och utvidga interaktionen mellan enheterna i var och en av de amerikanska arméerna och eventuellt de allierade arméerna som utplaceras i slagfältets miljö.

En spektakulär demonstration gjordes för några veckor sedan av US Air Force och dess nya Advanced Battle Management System eller ABMS, som bärs av den dånande Will Roper, i skjuter ner ett överljudsmål som efterliknar en kryssningsmissil med en M109A6 Paladin SPG sammankopplade med systemet och utrustat med ett nytt hypersoniskt styrt skal. I denna demonstration gjorde ABMS det möjligt att upptäcka, identifiera, engagera och förstöra målet på bara några sekunder, medan var och en av handlingarna utfördes av en annan aktör. Enligt Will Roper skulle det, genom att tillämpa standardförfarandena som pågår i USA: s arméer, ha tagit flera minuter att erhålla skjutordern, en fördröjning som är oförenlig med ett supersoniskt mål.

US Air Force demonstrerade effektiviteten av sin ABMS genom att skjuta ner en supersonisk drönare med en M109 Paladin SPG

Genomförandet av den nya doktrinen om kapacitet för alla domäner är inte utan många svårigheter, både tekniska och operativa. Först kommer det att vara nödvändigt att kraftigt förtäta, standardisera och säkra alla sammankopplade system för de väpnade styrkorna, vilket naturligtvis representerar en kolossal insats i storleksordningen en så stor väpnad styrka som USA. Dessutom kommer det att vara nödvändigt att modifiera ett otaligt antal system för att ge dem kapacitet att ingripa i det nya systemet på ett säkert och effektivt sätt. Detta är särskilt anledningen till att Förenta staterna är engagerade i utplaceringen av en satellitgalax av enastående storlek tills dess är satellitkommunikation den mest pålitliga och diskreta idag.

Men den tekniska aspekten är långt ifrån det enda hindret för genomförandet av en sådan doktrin, den operativa aspekten är lika mycket. I själva verket kommer det att handla om att omorganisera aktörernas ingripande och tillhandahålla "tjänster" på olika nivåer av engagemanget i vad man kan betecknas som logiskt slagfält utan att mätta systemet. inte heller mätta kommissionens beslutsfattande kapacitet. I själva verket leder överflödet av förfrågningar och information till att det uppträder ett fenomen som kallas infobesitet, vilket saktar ner eller till och med ändrar beslutet, vilket skulle upphäva alla fördelar som förväntas av den nya doktrinen. För att undvika detta är det inte bara nödvändigt att utbilda operatörerna utan också att ha system som gör det möjligt att analysera, organisera och förbättra de olika typerna av information för att effektivt ge beslutsfattare assimilerbar och relevant information vid rätt tidpunkt.

DARPA: s Blackjack-program planerar att distribuera en galax av amerikanska militärsatelliter runt planeten

Det säger sig självt att denna nya doktrin till stor del bygger på ny informationsteknik och särskilt på ökad användning av Artificiell intelligens, som inte saknar sårbarheter. Innan det dessutom är fullt operativt kommer det att vara nödvändigt att genomföra ett stort antal övningar för att bedöma alla potentialer, men också svagheterna, som fortfarande kommer att kräva flera år, och kanske årtionden, innan att vara fullt operativt. Vi noterar dock att de amerikanska arméerna är fast beslutna att inte slösa bort tid i förhalning och överflödig spekulation, att ha så snart som möjligt, om inte alla förväntade funktioner, åtminstone de första tegelstenarna som sannolikt kommer att ge snabb första operativa fördelarna. Även här är detta ett avbrott med den observerade förvaltningen av stora amerikanska försvarsprogram under de senaste decennierna, som kännetecknas av överdrivna ambitioner, hänsynslösa utgifter och försumliga operativa resultat.

Andra länder, särskilt i Europa, arbetar också för att integrera utökad kapacitet för flera domäner i sina väpnade styrkor.

Faktum kvarstår att den nya amerikanska doktrinen redan har genererat initiativ över hela världen, medan vissa länder redan hade gjort framsteg i en liknande strategi i flera år. I själva verket kan det verka farligt att tänka att den enbart existensen av denna doktrin räcker för att övervinna en traditionell maktbalans som är för ogynnsam. Och om många uppskattar och missbrukar lämpliga "kraftmultiplikatorer" för att presentera en försämrad situation mer gynnsamt, bör man komma ihåg att ofta det viktigaste kriteriet i en maktbalans är makt. På detta område bör vi inte glömma erfarenheterna från till exempel Koreakriget, när de kinesiska styrkorna, mer rustika, mindre utbildade och mindre effektiva än de amerikanska styrkorna, drev tillbaka det senare tills 38: e parallellen helt enkelt på grund av deras överväldigande numeriska överlägsenhet.

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT