Varför är det franska flygvapnet allvarligt underförmåga?

Den kommande undertecknandet av kontraktet för försäljning av 18 Rafale-flygplan till Grekland är utan tvekan utmärkta nyheter för den franska försvarsindustrin och för att främja den franska uppfattningen om ett Europa som kan försvara sig. Å andra sidan kommer den här nyheten att uppfattas mycket annorlunda av det franska flygvapnet och rymden som kommer att berövas åtminstone en tid av 12 av sina Rafale-flyg till förmån för de grekiska flygvapnen, medan det är redan under sina kapacitetskrav med tanke på det operativa tryck som det har varit tvungen att svara på under de senaste åren. Och situationen kan förvärras med en eventuell avyttring av 12 andra begagnade Rafale i Kroatien. Det är därför viktigt att studera det nuvarande och framtida formatet för den franska flyg- och rymdstyrkan inför operativa påtryckningar, men även inför nya säkerhetsfrågor.

Ett omedelbart kapacitetsunderskott

Idag ställer det franska flygvapnet upp 215 stridsflygplan, dvs 105 Rafale, 65 mirage 2000D, 25 mirage 2000-5 och cirka tjugo mirage 2000 C / B når slutet på potentialen och dras snart tillbaka av tjänsten. Enligt formatet som definierades i vitboken 2013 måste den se sin flotta minska varje gång den når 185 stridsflygplan, ett format som anses vara tillräckligt för att säkerställa alla uppdrag, inklusive kärnvapenavskräckningsuppdrag, och projicera 15 stridsflygplan permanent i utländska operationer. På papper kommer därför flygvapnet att ha nödvändiga och tillräckliga medel för att fullgöra sitt operativa kontrakt. Även med tillbakadragandet av Mirage 2000 C och B och de 12 Rafale-planen som är avsedda för Grekland kommer det att behålla ett kapacitetsformat i enlighet med det som definierades i vitboken 2013 och den strategiska översynen 2017.

Mirage 2000D kommer att fortsätta att representera 30% av den franska stridsflottan fram till 2030.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT