Kommer Europeiska unionen att ge efter för amerikanska krav på PESCO?

Föreslogs ursprungligen 2017 av Europeiska kommissionen, det strukturerade permanenta samarbetet, eller Pescooch Europeiska försvarsfonden, eller EDF, inrättades 2018 av de europeiska myndigheterna. Deras mål var att stödja konkurrenskraft och samarbete inom Europeiska unionen när det gäller industriella försvarsprogram, för att undvika dubbelarbete av onödiga FoU-utgifter eller broderskapstävlingar, som vi har sett så många. de senaste åren.

Men för USA, liksom för Nato, är dessa två initiativ, och i synnerhet EUF med ett kuvert på 13 miljarder euro i investeringar mellan 2021 och 2027, det är framför allt ett hot mot deras överhöghet. om europeiskt försvar, och sedan 2018 har de inte slutat lobby Europa för att få tillgång till dessa medel. Tyskland har tagit saken till hands, med en önskan att som vanligt finna en samförståndsställning under de sex månaderna av dess ordförandeskap i EU.

Frankrike är relativt isolerat i Europa när det gäller sitt stöd för en verklig strategisk autonomi för européer, särskilt gentemot USA.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklarna i full åtkomst är tillgängliga i avsnittet "Gratis föremål". Flash-artiklarna är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga analys-, nyheterna och syntesartiklarna. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen - avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT