Kommer Turkiet att avslöja La Défense Europas misslyckande?

Försvars Europa var ett av kandidat Emmanuel Macrons stora kampanjteman under presidentvalet 2017. Han valdes knappast när han satte sig för att ge denna vision innehåll genom att lansera flera program i strategiskt partnerskap med Tyskland. Sedan dess har han fortsatt att försöka övertyga sina europeiska motsvarigheter om fördelarna med denna rent franska vision om ett Europa som är tillräckligt starkt militärt och industriellt för att inte längre vara beroende av en allierad skydd eller teknik för att säkerställa dess skydd, och bevarandet av dess intressen i världen. Idag framhäver spänningarna med Ankara konceptuella skillnader så starka mellan européerna i försvaret att de definitivt kunde stava slutet på den franska presidentens initiativ.

Faktum är att Ankara på några veckor otvetydigt har visat de europeiska institutionernas svaghet, oavsett om det är Europeiska unionen eller Nato, både européernas och deras amerikanska allierades positioner. kan avvika, så att neutralisera alla möjligheter till en samordnad reaktion eller svar. Flera händelser som har inträffat de senaste veckorna ger innehållet till denna observation. För det första, överraskande, betonade utplaceringen av forskningsfartyget Orus Reis och dess militära eskort i vattnet som skiljer Cypern och dess grekiska allierade klyftan som kan skilja européer inom militärt bistånd till en allierad. När Aten satte sina flyg- och marinstyrkor i beredskap, och Paris utplacerade ett stridsfartyg och Rafale-flygplan i regionen För att visa sitt stöd för sina grekiska och cypriotiska allierade satte inget annat europeiskt land ut militära styrkor i denna riktning, trots begäran från myndigheterna i de två hotade länderna.

Insättningen av det turkiska gasutforskningsfartyget Orus Reis och dess beväpnade eskort av 5 till 7 stridsfartyg är kärnan i spänningarna mellan Aten och Ankara

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT