Peking lanserar storskalig övning runt Taiwan för att svara på Washington

I flera månader har vi bevittnat spänningen mellan Peking och Washington över Taiwan. Fram till nu var det mestadels provokationer och retorter, med en god dos ställningar mer än militära handlingar. Men besöket av USA: s statssekreterare, Keith Krach, i Taipei i fredags, verkar ha utlöst ett helt annat svar från Kina. Förutom att organisera flera övningar inklusive levande eld runt den oberoende ön av marin- och flygvapen från Folkets befrielsearmé, hotar Peking nu direkt moten militär intervention mot ön om Washington skulle vända ett Kinas politik, som ärvts från tillnärmningen mellan Washington och Peking som inleddes under Nixon-ordförandeskapet, och som ledde USA till att avbryta diplomatiska förbindelser med Taiwan 1979 under president J. Carter, i 1979.

Det måste sägas att den amerikanska statssekreterarens besök på den oberoende ön är en viktig händelse, ingen amerikansk tjänsteman på denna nivå har satt sin fot på taiwanesisk mark sedan slutet av 60-talet, medan diplomati Amerikanern hade satsat på det kommunistiska Kina för att försvaga sovjetblocket. Dessutom kommer Keith Krach att delta under detta besök i en ceremoni till ära för Lee Teng-hui, som var landets president 1988-2000, och som fortfarande är en symbol för motstånd mot Peking. Men detta besök kommer också bland ökad spänning när den här veckan, den republikanska representanten för 7: e distriktet i Wisconsin Tom Tiffany presenterade dagen före Keith Krachs besök, ett lagförslag för att avsluta en-Kina-politiken, i hjärtat av de kinesisk-amerikanska relationerna sedan början av 70-talet.

Orsak till den kinesiska branden, det officiella besöket av Keith Krach, USA: s utrikesminister till Taiwan, fungerade som förevändning för Peking att inleda flera militära övningar runt ön på fredag

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT