Dessa tysta klausuler som åtföljer överenskommelsen mellan Israel och Abu Dabi

Det diplomatiska avtalet undertecknades den 13 augusti mellan Israel och Förenade Arabemiraten, som läsare av Meta-Defense kan dock förutse, har utan tvekan blandat om korten på Mellanöstern-teatern och skapat en militärt kraftfull axel för att motverka alla regionala ambitioner i Teheran eller de farliga manövrerna i Qatar och dess turkiska allierade. Axis Bahrain gick med för några dagar sedansom i sin tur undertecknar ett avtal med Jerusalem. Utöver själva avtalet, med sin andel av diplomatiska handlingar och handelsförbindelser, finns det uppenbarligen också oskrivna, men ändå giltiga klausuler som binder de två länderna och deras "amerikanska välgörare.

Den första av dessa klausuler är uppenbarligen möjligheten för Abu Dabi att förvärva F35A-flygplan från Washington, en begäran som formulerats i många år, men som alltid hade mötts med ett avslag. Lagligen har Washington en skyldighet att genom sin vapenförsäljning säkerställa att Israel har en permanent militär och teknisk fördel framför dessa arabiska grannar i regionen. F35 är en del av denna utrustning som ger denna fördel, och israeliska ledare har aldrig tvekat att påminna Washington om sina uppgifter inom detta område. Men uppenbarligen, och även om han förnekar det offentligt, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu godkände faktiskt försäljningen vid sidan av det diplomatiska avtalet. President Trump arbetar också för att genomföra det så snart som möjligt, av rädsla för att det kommer att avbrytas, eller helt enkelt blockeras av hans efterträdare, om det behövs. Ja motstånd är naturligtvis att förvänta sig i Washington och Jerusalem i denna fråga, allt leder nu till att tro att det verkligen kommer att ta slut, och detta på rekordtid.

Förutom sitt paradisiska landskap erbjuder den jemenitiska ön Socotra en strategisk position för insamling av underrättelse för Förenade Arabemiraten och Israel

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT