Reaper drone efterträdare kommer att vara smygande och har till och med ökad uthållighet

Medan européer fortfarande kämpar för att få veta om de ska finansiera Eurodrone-programmet eller att återigen förlita sig på USA för det som gäller det kritiska fältet för stridsdronor, det amerikanska företaget General Atomics, designern av drone Predator och dess efterträdare Reaper presenterade en skiss av vad som kommer att bli nästa modell, avsedd för ersätt de två föregående efter begäran om information från US Air Force. Och det minsta vi kan säga är att amerikanska ingenjörer inte har tvekat att uppfinna sig själva för att möta de operativa utmaningarna under det kommande decenniet.

För om manliga (Medium Altitude Long Endurance) MQ1 Predator och MQ9 Reaper drönare har visat sin ojämförliga effektivitet vid övervakning och attackering av mål under lågintensiva konflikter, som i Afghanistan eller Irak, är det uppenbart att deras stora sårbarhet när konflikten intensifierasoch att motståndare börjar använda avancerade luftvapen. Således amerikaner och européer förlorade Predator och Reaper drönare i Libyska himlen under flera månader, ofta nedskjutna av de motsatta fraktionernas luftförsvar i detta alltmer internationaliserade inbördeskrig. Långsam, låg manövrering och saknar ett självskyddssystem, manliga drönare förlitade sig bara på deras primära egenskaper, höjd och långa räckvidd för att säkerställa uppdraget och deras säkerhet. Så snart luftfartygssystem anlände för att hantera mål på denna höjd började massakern.

General Atomics är tillverkaren av MALE Predator och Reaper drönare i tjänst med mer än tio flygvapen runt om i världen, inklusive 10 i Europa.

Högintensiva konflikter, som står inför motståndare med högpresterande luftfartygssystem i stort antal, är emellertid idag den största upptagningen av personal både i USA och i Europa, medan Samtidigt har krafternas och doktrinernas beroende av det mervärde som dessa drönare tillhandahåller fortsatt att växa. Det var därför dags för American General Atomics att komma ut ur sin komfortzon, föreställa sig en drönare som skulle kunna tillhandahålla de tjänster som krävs av styrkorna och utvecklas i denna omtvistade miljö som är himlen för konflikter med hög intensitet.

även om General Atomics har hittills bara släppt en illustration och lite allmän information angående detta nya stridssystem som kommer att ersätta Reaper från 2030 har flera avgörande information framkommit. För det första, för att svara på pågående förändringar i konfliktens natur, har flygplanstillverkaren lagt till två nya nyckelfunktioner i sin nya modell: hastighet och smyg. Inget mer högervinge och propeller, den nya drönaren kommer att formas som en flygande vinge, jämförbar med det amerikanska flygvapnets B2 Spirit stealth strategiska bombplan. Den kommer att drivas av en turbojet och inte en propeller, vilket ger den en mycket högre hastighet än sina föregångare, medan dess autonomi också kommer att utvidgas mycket, utöver 45 timmar enligt tillverkarens uttalanden.

Den flygande vingen gör det möjligt att minska luftmotståndet och öka bränslekapaciteten med motsvarande storlek. Denna form erbjuder också några intressanta smygegenskaper.

Faktum är att den nya stridsdronan, som ännu inte har fått sin egen beteckning, inte bara kommer att kunna skydda sig bättre mot luftfartygssystem, men den kommer också att kunna implementeras från mycket större baser. borta från målet, en väsentlig förmåga att arbeta utöver system för kryssningsmissiler eller ballistiska missiler som kan hota allierade baser, samt att erbjuda större flexibilitet i frånvaro av regionala allierade. Det kunde inte bara fungera från avlägsna baser, men det kommer att kunna tillhandahålla transiteringar snabbare och potentiellt göra omvägarna nödvändiga för att undvika förbjudna luftrum. Formen på den flygande vingen möjliggör för sin del större smyg, särskilt mot lågfrekventa radar, och ökar bränsleförmågan i vingarna, vilket ger större autonomi. med motsvarande dimensioner.

Européerna har fortfarande inte möjlighet att besluta om byggandet av Euromale-drönaren, men ändå ett viktigt steg för att hoppas kunna undvika tekniskt stall inom detta strategiska område.

Förståeligt kunde General Atomics börja från ett tomt pappersark för att omdefiniera konceptet med en MANLIG stridsdron som kan fungera i en miljö med hög intensitet. Om smygdrönar redan är i tjänst, eller snart kommer att vara, oavsett om det är S70 Okhotnik B ryska, Du Kinesiskt skarpt svärd, Ou du US Navy MQ-25 Stingray, fram till nu har ingen föreslagit en metod för att hantera de växande sårbarheterna för manliga drönare i moderna teatrar. Inför brist på ambition kring Euromale-programmetär det mycket troligt att européerna, för dem, inte har en utan två generationer av fördröjning i frågor om manlig drönare, för mycket för att hoppas kunna fånga upp den försening som kommer att förvärva de andra världsmakterna. Genom att bara utvärdera industriella försvarsprogram utifrån kriterier för kostnad och potentiell export, går européerna snabbt bort från den strategiska autonomi som de offentligt efterlyser. Det är nödvändigt att komma ihåg att ibland är en investering inget annat än en investering, och att dess intresse framför allt är militärt och tekniskt och inte ekonomiskt. På grund av sin erfarenhet av avskräckande bör Frankrike, mer än någon annan europé, vara medveten om detta faktum. Ändå är det hon som leder lyftselen mot Eurodrone ...

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT