Saab erbjuder sin JAS 39 Gripen till Kroatien

Efter det amerikanska vetoret om återförsäljning av begagnade israeliska F16 till Kroatien inledde Zagreb ett brett samråd för att försöka ersätta de 12 Mig21 som fortfarande är i tjänst med sitt flygvapen. Flera vägar nämndes, inklusive möjligheten för Frankrike att sälja begagnade Rafale-flygplan. Med tanke på den effektiva budgetkapaciteten i detta land som gränsar till Adriatiska havet med 4 miljoner invånare och vars BNP knappt har nått 60 miljarder dollar, har majoriteten av tillvägagångssätt baserats på begagnade enheter.

Den svenska tillverkaren Saab verkar fast besluten att lyfta fram de särskilt låga kostnaderna för sin enmotoriga JAS 39 Gripen genom att i denna tävling erbjuda inte begagnade enheter utan nya, enligt informationen publicerad av webbplatsen Defenseworld.net. Faktum är att representanter för den svenska försvarsmaterialförvaltningen (FMV) lämnade in den 9 september ett erbjudande till de kroatiska myndigheterna för 12 JAS 39 Gripen C / D, samt ett strategiskt avtal för att stödja landet i genomförandet av dess flotta . Saab kommer att kunna dra nytta av de erfarenheter som förvärvats i Tjeckien och Ungern, båda med en liten flotta på 14 flygplan, för att lyfta fram dess specifika kapacitet inom detta område.

Tjeckien har genomfört en flotta på 12 Gripen Cs och 2 Gitsen Ds två-sits sedan 2005 för att ersätta MIG21 som ärvts från Warszawapakten.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT