Utan MGCS kunde Polen vända sig till sydkoreanska K2 Black Panther

I februari föreslog president Emmanuel Macron under sitt officiella besök i Polen att Paris och Berlin kunde acceptera Warszawa i MGCS-programmet, avsedda att konstruera och tillverka den framtida ersättningen av franska Leclerc och tyska Leopard 2 stridsvagnar 2035. Men sedan dess verkar ingenting ha förändrats i denna fråga. Tvärtom, ekon från Polen skulle nu föreslå att det polska deltagandet i det fransk-tyska programmet inte längre var relevant. Sydkoreanska Hyundai använder nu övertygande skatter för att få Warszawa intresserad av sin nya K2 Black Panther stridsvagn, vars konstruktion återupptogs för några månader sedan.

Målet för de polska arméerna är att inledningsvis ersätta de cirka 500 tunga T72- och PT91-tankarna som ärvts från sovjetperioden, och vars operativa prestanda börjar markera årens vikt, trots de faser av modernisering som de har genomgått. Därefter kommer det också att bli nödvändigt att byta ut 250 Leopard 2 A4 / 5-stridsvagnar som förvärvats begagnade från den tyska armén och som kommer att behöva lämna aktiv tjänst under det kommande decenniet. Den totala volymen på 750 till 800 stridsvagnar som Polen faktiskt representerar har i själva verket något som stimulerar aptiten, särskilt eftersom väldigt få länder i världen inte planerar att förvärva en sådan flotta under det decennium som kommer.

PT91 är en lokal produktion härledd från T72M1 som togs i bruk hos de polska arméerna 1995.

Warszawa har uppenbarligen avslutat sin vilja att "göra allt på egen hand", som var fallet för några år sedan, då landets myndigheter felaktigt trodde att försvarsindustrin polska kunde utforma ensam en ny generation stridsvagn, PL-01. För detta vände sig de polska myndigheterna till sydkoreanska Hyundai Rotem och dess tunga K2 Black Panther-tank och inledde bilaterala diskussioner i januari i år i syfte att underteckna ett industriellt partnerskap för att bygga och exportera tanken. Sydkoreansk. Warszawa tror att flera länder i Östeuropa, som Slovakien eller Tjeckien, kan vara intresserade av detta pansarfordon.

Designad mellan 1995 och 2008 för att ta över från K1, kom K2 tunga stridsvagnar i tjänst från 2014 i den sydkoreanska armén, som idag driver en flotta på cirka hundra stridsvagnar, av de 260 beställda hittills. Med en massa på 55 ton är K2 mer i kategorin mobila tunga tankar, som franska Leclerc eller ryska T90, och inte i supertunga tankar, som amerikanska M1 Abrams eller tyska Leopard 2. Till sin sammansatta keramiska pansar läggs en reaktiv NERA-pansar (multi-impact) samt ett Soft-Kill-skyddssystem inklusive radarstopp, laserdetektor och rökburkar. Det bör också snart utrustas med ett sydkoreanskt tillverkat hårt dödande system, utformat speciellt för tanken. Dess 120 mm 55-pistol kan skjuta alla typer av västerländska standardskal, liksom koreanska Smart Top-Attack Munition eller KSTAM, vilket möjliggör ballistisk eld på långa avstånd (upp till 8 km ), där ammunitionen är utrustad med en fallskärm och en sökare för att hitta sitt mål.

KSTAM-ammunitionen gör det möjligt att utföra långdistans-antistank-ballistisk eld, ammunitionen sätter ut en fallskärm och styr sig mot sitt mål.

Produktionen av K2 avbröts mellan 2017 och 2019, efter de svårigheter som den sydkoreanska industrin stött på att tillhandahålla en växellåda och en motor som är kraftfull och tillräckligt pålitlig för att utrusta pansarfordonet. Den första serien på 100 tankar som levererades mellan 2015 och 2017 var för sin del utrustad med tyska komponenter. I maj 2019 kunde produktionen återupptas, både för den andra batchen utrustad med en sydkoreansk transmission och en tysk motor, och för den tredje batchen, den här gången utrustad med helt nationella komponenter. I sin slutliga version är K2 utrustad med en 27-cylindrig, vätskekyld Doosan DV12K-motor som levererar 1.500 27 hk, vilket ger ett tillfredsställande kraft / vikt-förhållande på 70 hk per ton och låter tanken nå toppfart. 50 km på vägen och XNUMX km på oavslutad mark.

Krauss-Maffei Wegman är den enda europeiska industrimannen som idag erbjuder nya stridsvagnar med Leopard 2.

Liksom den turkiska Altay-tanken, härledd från K2 från vilken den använder flera komponenter inklusive framdrivningssystem, anländer Black Panther till en växande kamptankmarknadsamtidigt som det västerländska utbudet i detta område är som lägst. Bland de traditionella tillverkarna av europeiska tunga pansarfordon är det bara Tyskland kvar idag och dess mycket tunga, mycket dyra och mycket effektiva Leopard 2 A7 + som kan svara på en ny order. Precis som Tyskland, har Frankrike och Storbritannien verkligen demonterat sina Leclerc- och Challenger 2-linjer i många år, men KMW har behållit en begränsad produktionskapacitet som gör det möjligt att uppfylla senaste kontrakt, såsom den ungerska ordern från 2019 för 44 Leopard 2A7 + och 12 Leopard 2A4. Samtidigt har Ryssland, det största potentiella hotet i Europa som kan kräva användning av tunga tankar, flera linjer för att producera T90-talet och nu nya T14-modeller, eller för att modernisera T72- och T80-talet i flottan. Denna situation skapade en verklig ”air for air” i Europa, och särskilt i Östeuropa, för en ny modell av moderna och ”billiga” tankar, där K2 erbjuds till cirka 8,5 miljoner euro vardera. . Det kan mycket väl vara att paret Polen-Sydkorea nu har en stark position på denna marknad.

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT