Återhämtningsplan: de franska myndigheternas missade tillfälle för dess försvarsindustri och dess arméer

Den 3 september 2020 presenterade den franska regeringen sin återhämtningsplan för att ta itu med de ekonomiska konsekvenserna av COVID19-krisen, som har drabbat företag och jobb hårt i landet. Om majoriteten av industriella och ekonomiska sektorer verkligen är begåvade att försöka bevara det som kan bevaras och omvandla det som måste vara, inga meddelanden gjordes om den nationella försvarsindustrin, men ändå den mest effektiva statliga investeringen när det gäller skapande av jobb och budgetavkastning för staten. När de frågades om ämnet ansåg de franska myndigheterna att investeringsplanen till följd av den nuvarande militära planeringslagen redan utgjorde ett stort stöd för denna sektor som beviljats ​​av staten.

Om detta tal ur politisk synvinkel verkligen är vettigt, är den nationella försvarsindustrin en av de främsta mottagarna av försvarsutgiftsökningsplanen antagen genom militärprogrammeringslagen 2019-2025, med ett globalt kuvert som kommer att ha ökat med nästan 20 miljarder euro under hela perioden, det är ändå sant att detta är ett verkligt missat tillfälle för regeringen att omdirigera vissa krediter till industriella program och strukturering för hela landet, vilket kan vara de viktigaste försvarsprogrammen. Detta är hur de massiva franska investeringarna för att skapa nationell avskräckning på 60- och 70-talet, särskilt kring Le Redoutable-klassen av kärnbåtar som lanserar ett fordon, konditionerade teknologierna som gjorde det möjligt att föda programmet. rymden, vilket gav Frankrike en nyckelroll inom civil luftfart, och till och med som gjorde det möjligt att driva den första TGV.

Liksom Frankrike hade det första klass SSBN Le Redoutable-programmet ekonomiska och teknologiska konsekvenser som var jämförbara med Apollo-programmets för USA.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT